foto: LETA
Fotogrāfija ar to, kas pirms 85 gadiem bija Dailes teātra vietā, izraisa rīdzinieku nostalģiju
Tagadējā teātra ēka celta 1977. gadā.
Sabiedrība
2023. gada 26. augusts, 06:18

Fotogrāfija ar to, kas pirms 85 gadiem bija Dailes teātra vietā, izraisa rīdzinieku nostalģiju

Jauns.lv

Viens no "Facebook" lietotājiem publicējis melnbaltu fotogrāfiju, kurā iemūžināta vieta, kur šobrīd atrodas Dailes teātris. Vairāk nekā pirms 80 gadiem šī vieta izskatījās pavisam citāda.

"Te tagad atrodas Dailes teātris. 1938. gads" - foto parakstījis ieraksta autors. Melnbaltajā fotogrāfijā, kas uzņemta pirms 85 gadiem, ar grūtībām var atpazīt Brīvības un Bruņinieku ielas krustojumu. Pirmām kārtām tāpēc, ka tur, kur tagad atrodas teātra ēka, agrāk bija koka divstāvu māju kvartāls.

Rīdziniekiem fotogrāfija patika. Taču bija arī pretrunīgas sajūtas: "Ja godīgi - atstāj kāda ciema sajūtu. Pilsēta tomēr aug un attīstās - visam sava vieta un laiks," rakstīja kāds komentētājs. Savukārt kāds uzskata tieši pretēji: "Varētu nojaukt šo baiso, nestilīgo betona teātri un atjaunot šīs brīnišķīgās koka ēkas - izveidot restorānus un izstāžu galeriju."

foto: LETA
Ēkas pretī Dailes teātrim 85 gadu laikā praktiski nav mainījušās.

"Veselu kvartālu nolīdzināja ar zemi, lai uzbūvētu teātri. Pat nezinu, kā pret to attiekties"; "Žēl skatīties, par kādu šodien pārvērtusies Brīvības iela. Slēgtu veikalu skatlogi un netīrumi ir visur"; "Lai gan tagadējā Dailes teātra arhitektūra starp mūra ēkām, protams, iederas, skumji, ka esam pazaudējuši šīs koka apbūves, kas bija vairākās pilsētas centra vietās, kas jau ir iznīcinātas. Mēs esam moderni, mums gribas līdzināties lielām pilsētām. Negribam būt mēs paši, ar kaut ko neatkārtojamu. Un nekādas sentimentalitātes..."; "Ielas pretējā puse nemaz nav mainījusies, man liekas," raksta pilsētas iedzīvotāji.

Dailes teātra priekšlaukums

Dailes teātris ir iemīļots kultūras galamērķis un izcils modernisma arhitektūras piemērs. Laukumā saglabāti teātra arhitektūrai un modernisma garam raksturīgie labiekārtojuma ...

gallery icon

Dailes teātra sezonas atklāšana; 2023. gada 1. augusts

Dailes teātra sezonas atklāšana

gallery icon

Dailes teātra skvēra atklāšana

Ceturtdien, 15. jūnijā, pie Dailes teātra ēkas svinīgi atklāja Dailes teātra priekšlaukumu, nododot labiekārtoto teritoriju pilsētas iedzīvotājiem.

gallery icon

Sākti Dailes teātra skvēra atjaunošanas darbi

Pagājušajā nedēļā ir sākti sagatavošanas darbi, lai drīzumā veiktu Dailes teātra skvēra labiekārtošanu un atjaunošanu, informē Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē.

gallery icon