Viedokļi
2023. gada 11. augusts, 06:22

Jurģis Liepnieks par alkoholisma problēmu: “Alkohola ierobežojumi, arī esošie, ir vispār jāatceļ”

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks teic, ka ar aizliegumiem alkoholisma problēmu nevar atrisināt. Šādi ierobežojumi ir vispār jāatceļ, jo tā ir tikai lieka iejaukšanās cilvēku dzīvē, kas no alkoholisma problēmām nepasargās tos, kuri kuri ir pakļauti alkoholisma un alkohola riskiem. Toties tie sarežģī dzīvi tiem, kuriem alkohols ir kulturāla un normāla sociālās dzīves sastāvdaļa.

Šajā ziņā rakstnieks ir liberāls un uzskata, ka arī marihuāna būtu jālegalizē un jāatļauj tirgot: “Diezgan labi varam redzēt to, ka arī esošie ierobežojumi jau tāpat nestrādā. Tie nav samazinājuši nedz alkohola izplatību, nedz tirdzniecību”.

Latvijā absolūtā alkohola patēriņa rādītājs ir lielākais starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm. 15 gadu vecumā vismaz 89% mūsu jaunieši ir pamēģinājuši, kā garšo kāds alkoholiskais dzēriens. Šobrīd gatavotās likuma izmaiņas paredz gan alkohola reklāmas ierobežojumus, gan tirdzniecības vietu un laika ierobežojumus. Mediķi saka, ka šāds regulējums bija jāpieņem jau vakar, kamēr netrūkst tādu, kuri apgalvo, ka cerētās izmaiņas cerēto efektu nemaz nedos.

Līdz ar to lielais jautājums: “Vai nepieciešami stingrāki ierobežojumi alkohola tirdzniecībai?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderim – rakstniekam Jurģim Liepniekam.

Alkohola tirdzniecības ierobežošanas noteikumu izstrādāšanu Jurģis Liepnieks vērtē kā politiķu populistisku jājamzirdziņu: “Tikko politiķus ievēl Saeimā, viņi sajūtas tā it kā viņiem piemistu autoritāte visiem mācīt dzīvot – jūs tagad darīsiet tā un šitā, to pirksiet, bet to nē. Bet tas nav veids, kā risināt šo problēmu.

Alkoholisma pamatā ir sociālā nevienlīdzība un atstumtība, nabadzība, izglītības trūkums, virkne dažādu problēmu, kas noved pie tā, ka cilvēki pārāk daudz dzer, ka viņiem nav iespējams izturēt šo dzīves smagumu un tā tālāk. Īstie cēloņi ir pavisam citur un tie tā kā būtu jāatrisina”.

Ar aizliegumiem nav iespējams risināt nevienu problēmu, uzsver Jurģis Liepnieks. Un tās ir pilnīgas muļķības, ka tie kaut kur nostrādā. Kā arguments tiek minēts, ka alkohola tirdzniecības aizliegumi strādājot arābu valstīs. Bet tas neatbilst patiesībai – tur pret alkoholu ir cita attieksme, kas balstīti kultūrā un reliģijā. Un alkoholu tur nelieto ne jau tādēļ, ka tur pastāvētu kādi administratīvi ierobežojumi, bet gan tādēļ, ka tā ir kultūras un reliģijas norma, ierobežojumi ir tikai dabisks papildinājums šai normai:

“Alkoholisma problēmas pamatā ir sociāli-ekonomiskās uz izglītības sekas, un tas, ka to varēs nopirkt tikai vai nu pusdesmitos, vai vai pusvienpadsmitos vakarā, kaut ko būtiski nemainīs”.

Kā Jurģis Liepnieks vērtē ideju par jaunu alkohola tirdzniecības un reklāmas ierobežojumu noteikšanu, vērojiet Jauns.lv video.