foto: Publicitātes foto
Dzērājšoferiem būs jāapmeklē kursi uzvedības maiņai
Šā “Porsche” autovadītājs atteicās veikt apreibinošo vielu pārbaudi un zaudēja savu auto. Valstij to izdevās pārdot izsolē par 82 900 eiro.
112
2023. gada 31. jūlijs, 06:23

Dzērājšoferiem būs jāapmeklē kursi uzvedības maiņai

Kas Jauns Avīze

Satiksmes ministrija izstrādājusi un iesniegusi valdībā saskaņošanai noteikumu projektu, kas paredz Latvijā ieviest par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošu vielu ietekmē sodīto personu uzvedības korekcijas programmu.

Paredzēts noteikt, ka viņiem pirms šofera tiesību atgūšanas obligāti būs jāapmeklē speciālas nodarbības, kas vērstas uz uzvedības korekciju. Viens nodarbību kurss ilgs 16 apmācības stundas, un to vadīs viens speciālists. Optimālais grupas dalībnieku skaits būs līdz astoņām personām.

Nodarbības būs par maksu, kuras apmēru noteiks organizētājs, jāmaksā pašiem dalībniekiem. Braucot reibumā, šoferis apliecina, ka viņam nav pietiekamas prasmes vadīt savu rīcību saistībā ar alkohola vai citu apreibinošo vielu lietošanu, tādēļ tās būtu apgūstamas par viņa personīgajiem līdzekļiem, norāda ministrija.

Daudzus no braukšanas dzērumā neattur pat risks zaudēt auto. Kopš novembra kriminālprocess par auto vadīšanu reibumā virs 1,5 promilēm ierosināts pret 635 dzērājšoferiem. Vairāk nekā divām trešdaļām no viņiem spēkrats konfiscēts, un vidēji nedēļā šā iemesla dēļ valsts īpašumā pāriet ap 30 auto.

Šogad konfiscēts pat 85 000 eiro vērts “Porsche Cayenne S”, jo autovadītājs atteicās veikt apreibinošo vielu pārbaudi. Minimālā vērtējuma summa bija 67 200 eiro, valstij auto izdevās pārdot jūnijā izsolē par 82 900 eiro, kaut arī bija bojāts lukturis, dzinēja pārsegs, izsists vadītāja durvju stikls, salons pilns ar stikla lauskām un citas problēmas.