Gandrīz 10 mēneši ellē: stāsts par Ukrainas karavīru, kurš ieradies ārstēties Latvijā
foto: Ekrānuzņēmums no TV3 video
Bogdans, kurš pabijis Krievijas militārpersonu gūstā.
Sabiedrība
2023. gada 24. jūlijā, 10:56

Gandrīz 10 mēneši ellē: stāsts par Ukrainas karavīru, kurš ieradies ārstēties Latvijā

Jauns.lv

Sišana ar nūjām un caurulēm, spīdzināšana ar elektrošoku un miega trūkumu. Divi no Ukrainas aizstāvjiem, kuriem izdevies izdzīvot Krievijas gūstā, šonedēļ ieradušies Latvijā. Viņi pastāstīja, ka Krievijas iedzīvotāji tiešām visus ukraiņus uzskata par neonacistiem un ka viņu spīdzināšana Krievijas militāristiem sagādā baudu un gandarījumu. TV3 Ziņas žurnālists aprunājās ar vienu no viņiem.

Gandrīz 10 mēneši ellē: stāsts par Ukrainas karavī...

Bogdans nonāca gūstā pie Krievijas militārpersonām pašā kara sākumā un tika atbrīvots šā gada 8. janvārī. Gandrīz 10 mēneši ellē - tieši tik daudz viņam nācās paciest vardarbību un pazemojumus.

Pēc atbrīvošanas Bogdans izgāja īsu rehabilitācijas kursu, viņš tika labi barots, lai atgūtu zaudēto svaru. Uzzinājis par iespēju ārstēties Latvijā, viņš nolēma to izmantot. Viņš sīki izstāsta par savu atrašanos gūstā.

"Bija ļoti smagi. Ne tik daudz fiziski, cik psiholoģiski. Ja viņi nespēja salauzt psiholoģiski, tad mēģināja fiziski. Tas bija ļoti sarežģīti," saka Bogdans.

Taču Bogdanam izdevās to visu izturēt, pateicoties spēcīgai gribai un cerībai, ka viss būs labi.

Ukraiņu gūstekņu spīdzināšana bija krievu militāristu izklaide. "Vienkārši joka pēc. Viņiem pasaki vienu, bet viņiem savs viedoklis. Viņi domā, ka mēs visi esam neonacisti, fašisti. Neko nevar pierādīt. Kur nu vēl es no Rietumukrainas. Viņi ir tādi: ai, tu esi banderovietis..." dalās Bogdans.

Bogdans tika pārvietots uz dažādiem cietumiem. Ja, atrodoties gūstā okupētajā Ukrainas daļā, izturēšanās pret viņu bija vēl civilizētāka, tad, kad viņš tika pārvests uz Krieviju, tā kļuva daudz drūmāka.

"Viņi sita pa visu ķermeni ar nūjām, gumijas stekiem, caurulēm. Izmantoja elektrošoku. Neļāva sēdēt, 17 stundas bijām kājās, šobrīd mums ir lielas problēmas ar kājām. Naktī viņi neļāva gulēt," stāsta Bogdans.

Krievijas militārpersonas gūstekņus ukraiņus turēja tumsā, cerot, ka tas ātrāk sagraus viņu psihi: "Viņi neļāva atrasties dienasgaismā. Logi bija aizvērti, lai neredzētu dienasgaismu."

Kopumā pagājušās nedēļās laikā Latvijā ieradušās 20 Ukrainas karavīri, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība."Divi gūstā nonākušie un spīdzinātie pacienti ar smagām psiholoģiskām sekām tiks nosūtīti uz Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centru, kur mūsu ārsti jau ir sagatavoti - tā ir pirmā pieredze palīdzības sniegšanā cilvēkiem ar ļoti smagu psihotraumu," saka Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs.

Šī mēneša sākumā Ukraina un Krievija veica kārtējo gūstekņu apmaiņu, kuras rezultātā dzimtenē atgriezās 45 sagūstītie Ukrainas karavīri, karavīri un civilās aizsardzības darbinieki. Pēc Ukrainas avotu datiem, šī ir jau 47. šāda veida apmaiņa. Kopumā Ukrainā atgriezušies gandrīz 2600 gūstekņu