foto: Paula Čurkste/LETA
Jurēvics: valdībai ir nepieciešams plašs atbalsts Saeimā
14. Saeimas deputāts Edmunds Jurēvics.
Politika
2023. gada 30. jūnijs, 11:51

Jurēvics: valdībai ir nepieciešams plašs atbalsts Saeimā

Jauns.lv/LETA

Ņemot vērā darbus un ģeopolitisko situāciju, ''Jaunās vienotības'' (JV) pozīcija nav mainījusies - valdībai ir nepieciešams plašs atbalsts Saeimā, jo nopietnas reformas ir grūti veikt ar nelielu pārsvaru parlamentā, sacīja Saeimas JV frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Jurēvics.

Viņš pozitīvi vērtē līdz šim notikušās partiju sarunas. Pēc Jurēvica vārdiem, jau patlaban varot redzēt, ka pēc JV un premjera iniciatīvas partijās ir redzama vienprātība valstij svarīgos jautājumos. Ja iepriekš bija daudz ''tabu'' tēmu, patlaban gan esošie partneri - ''Apvienotais saraksts'' (AS) un Nacionālā apvienība (NA) -, gan Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un ''Progresīvie'' ''tuvojas domās'', uzskata politiķis.

Pirms sarunām daudzi esot bijuši par to skeptiski, bet Jurēvics uzskata, ka sarunas ir jāturpina par saturiskiem jautājumiem, lai redzētu, kur ir saskarsmes punkti.

''Lai arī joprojām atšķiras redzējums par koalīcijas formātu - paplašinātu vai kādu - bet daudzos jautājumos, par ko iepriekš nebija gatavi diskutēt, šobrīd runājam, un daudzos punktos sāk piekrist,'' atzīmē Jurēvics. 

Kā piemēru Saeimas deputāts minēja Stambulas konvencijas ratifikācijas nepieciešamību, kur ZZS pozīcija ir mainījusies, kļūstot atvērtākai, līdz ar to ZZS ir gatavi par to runāt.

Jurēvics sacīja, ka neatkarīgi no tā, kā sarunas beigsies, jau patlaban tās devušas rezultātu - parlamentā pārstāvēto partiju starpā daudzos svarīgos jautājumos ir kopīga un plaša izpratne.

JV organizētās partiju sarunas turpināsies nākamnedēļ. Nākamās nedēļas sākumā partijas pārrunās veselības aprūpes jautājumus.

Tāpat politiķi nākamajās nedēļās varētu organizēt sarunas par klimata jautājumiem, drošību un valsts budžetu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uz sarunām aicina visas piecas partijas, taču "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) uz iepriekšējām sarunām nav ieradušies.

Līdz ar to līdz šim sarunās faktiski piedalās tikai JV, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Progresīvie".

Līdz šim sarunas notikušas par četrām tēmām - darbaspēka pieejamības nodrošināšana, kapitāltirgus, cilvēktiesību un izglītības jautājumi.

Patlaban nav zināms, vai partiju sarunu gala rezultāts būs vai nebūs jauna valdība. Bet kā pieļauj politiķi, skaidrība par pašreizējās koalīcijas nākotni varētu nebūt līdz pat jūlija vidum, kad noslēgsies Dziesmu un deju svētki, kā arī NATO samits Viļņā.

Kā ziņots, pašlaik valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un "Apvienotais saraksts" (AS), taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam NA un AS iebilst.

Kariņš jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.