foto: liepajniekiem.lv
Peldbiksēs uz kapsētu, aita pludmalē, Pārventas ziedu nīdēji: kriminālā province
Pusstundu Liepājas glābējiem nācās nopūlēties, lai no “jumta sprosta” izglābtu kaiju.
112
2023. gada 1. jūlijs, 04:57

Peldbiksēs uz kapsētu, aita pludmalē, Pārventas ziedu nīdēji: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Karstais laiks ūdens veldzes cienītājus netraucē peldēties Olaines novada Sila kapu ūdenskrātuvē un pusplikiem cauri kapsētai iet uz tualeti, kas paredzēta bēriniekiem un kapu kopiņu kopējiem. Savukārt kāds mazs aitēns ūdenspriekus meklējis Saunaga pludmalē, Kolkas pagastā.

Toties kaija, kas aizlidojusi pārāk tālu no jūras iestrēga uz kāda Liepājas piecstāvu nama jumta un palīgā nācās saukt ugunsdzēsējus. Citā ostas pilsētā – Ventspilī, kura vienmēr lepojusies ar savu ziedošo krāšņumu, uzradušies vandaļi, kuri rausta puķes no ziedu paklājiem. Bet Olaines vandaļi pamanījušies sadauzīt stadiona biotualeti.

Daugavpils pašvaldības policisti operatīvi rīkojušies, lai “sašņorētu” kādu garnadzi, kurš aptīrījis kādu uz soliņa iesnaudušos stiprās dziras nogurdinātu vīru.

Bikini un peldbiksēs uz kapsētu!

foto: Olaines novada pašvaldība
Olaines novada pašvaldība nobažījusies, ka Sila kapus šajā laikā apmeklē nepiedienīgi ģērbusies publika – tērpta bikini un peldbiksēs (attēlā – peldviesu iecienītā Sila kapu ūdenskrātuve).

Olaines novada pašvaldība satraukusies: “Tiek novērots, ka cilvēki vasarā kā peldvietu Olaines novadā izmanto ūdenskrātuvi pie autoceļa A5 (Rīgas apvedceļš: Salaspils-Babīte). Vēršam šo cilvēku uzmanību, ka blakus šai ūdenskrātuvei atrodas kapi (Sila kapi).

Ja ir gadījies nokļūt kapu teritorijā, tad lūdzam ņemt vērā, ka Sila kapu apmeklētājiem jāizturas godbijīgi un klusi. Aicinām cienīt aizgājējus un citus kapu apmeklētājus, tajā skaitā kapu teritorijā neatrasties peldkostīmos un peldbiksēs.

Vēršam arī uzmanību, ka tualete blakus kapličai ir uzstādīta ar mērķi nodrošināt šo pakalpojumu kapu apmeklētājiem, un lūdzam ņemt vērā, ka tā atrodas kapu teritorijā”.

Sociālajā tīklā “Facebook” komentārus par pusplikajiem kapu apmeklētājiem un peldviesiem kapsētas žogmalē steidza atstāt interneta komentētāji:

Juris Bickovskis: “Mirušajiem ir vienalga. Un dzīvajiem, ja godīgi, arī”.

Baiba Cipruse: “Nezinu, kā tas ir, bet, man šķiet, ka process notiek tā -  līst lietus, zemē sasūcas ūdens, tad viņš filtrējas caur visu, kas ir zemē - tai skaitā kapos apraktajiem aizgājējiem, un tad tas viss nokļūst ūdens tilpnē... Nu tas man šķiet tā mazliet nelāgi. Kamēr nezināju, ka blakus ir kapi, tad arī tur peldējos. Kāds var blondīnei paskaidrot, vai domāju pareizi par tur esošo ūdens tilpni?”

Liene Lorenca: “Tieši šī iemesla dēļ, vienmēr licies jocīgi ka tur tik daudz peldētāju”.

Ssandra Ssandra: “Es vienmēr arī par to brīnījos - kā tur var peldēties?!!!”

Kristīne Krista Bula: “Varbūt lietderīgi vienkārši uzstādīt tualeti (vismaz pagaidu, sezonas) pie ūdens tilpnes, un problēma būs atrisināta!”

Martins Vizums: “Līdz saprātam vēl jāizaug - diemžēl. Žēl, ka mums to var risināt tik ar zīmēm un sodiem”.

Starptautiskajā cilvēku piemiņas un apbedījumu vietu digitālajā enciklopēdijā timenot.info rakstīts, ka Sila kapsēta ir salīdzinoši jauna – tā ierīkota pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū: “Kapsēta plānota un veidota starveidīgi. Teritorijā apmeklētāji brīvi var iebraukt ar auto. No iebrauktuves pa kreisi - vairāk tiek apglabāti pareizticīgie un vecticībnieki. Pa labi - katoļi.

Kapi atrodas Rīgas apvedceļa posmā, kas ir netālu no viadukta ar Jelgavas šoseju, Tīraines apkaimē. Orientieris - iecienītās peldvietas ceļa abās pusēs. Viena ūdenstilpne - tieši blakus kapiem. Ir par ko padomāt, pirms peldēties vai ļaut plunčāties bērniem”.

Savukārt vietnē ezeri.lv šī ūdenstilpne tā arī nodēvēta: “Sila kapu ūdenskrātuve”.

“Sacirstā” Olaines stadiona tualete

foto: Olaines novada pašvaldība
Sapluinītā Olaines 2. vidusskolas bioloģiskā tualete.

Bet šī nav vienīgā problēma, ar kuru jāsaskaras Olaines novada vietvarai. Ja Sila kapos tualeti apmeklē nepiedienīgi (ne)apģērbušies ļaudis, tad stadionā pie Olaines 2. vidusskolas to vairs nevar apmeklēt ne apģērbies, ne neapģērbies. Olaines Sporta centrs informē:

“Kārtējais vandalisms! Trešdien, 28. jūnijā, tika konstatēts vandalisms stadionā pie Olaines 2. vidusskolas, kurā tika izdemolēta biotualete (biotualetes vērtība nav maza, atkarībā no komplektācijas pārvietojamā bioloģiskā tualete var maksāt līdz 1000 eiro – red.).

Šī vieta tiek novērota ar videokamerām, ar kuru palīdzību tiks atrasts vaininieks. Pašvaldība aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un gadījumos, kad redzat demolēšanu vai cita veida īpašuma postīšanu, neatkarīgi no tā, vai objektā ir videonovērošana vai nav, uzreiz informēt pašvaldības policiju.

Liels “Paldies” darba autoram par padarīto. Aicinām ievērot pieklājības normas un nebojāt pilsētā esošās infrastruktūras un objektus tajā”.

Daugavpilī “sašņorē” alkohola nogurdināta vīra apzadzēju

Toties Daugavpils pašvaldības policija ap Pēterim pastāstīja, kā tā pirms Jāņiem ieraudzījusi un “sašņorējusi” garnadzi, kurš parkā uz soliņa aptīrījis snauduļojušu, alkohola nogurdinātu vīru:

“14.jūnijā, pulksten 23:16 Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas videonovērošanas posteņa darbinieku redzeslokā nonāca divi uz kāda soliņa pilsētā sēdoši vīrieši, viens no kuriem izskatījās iereibis un aizsnaudies.

Skaidrā esošais vīrietis, izmatojot to, ka blakus sēdētājs ir iereibis un zaudējis uzmanību, izvilka viņam no pleca somiņas naudasmaku. Pamanījuši zādzību pašvaldības policijas videonovērošanas posteņa darbinieki informēja par notikušo tuvāko mobilo patruļgrupu.

Operatīvi ierodoties notikuma vietā, pašvaldības policijas darbinieki zagli aizturēja un nodeva to uz notikuma vietu atbraukušajiem Valsts policijas kolēģiem turpmāko procesuālo darbību veikšanai.

Daugavpils pilsētas pašvaldības policija aicina iedzīvotājus nepārvērtēt savas spējas, lietojot grādīgos dzērienus, kā arī uzmanīt savas mantas”.

Pārventā uzdarbojas ziedu nīdēji

foto: Ventspils komunālā pārvalde
Ventspilī, Talsu un Tārgales ielu krustojumā, no puķu kastēm izrauti stādi un izmētāti uz brauktuves.


Savukārt Ventspilī, kas katru gadu lepojas ar starptautisko ziedu paklāju festivālu, kas šogad jau 21. reizi pēc kārtas notiks augusta sākumā, kādi vandaļi pabojājuši pilsētas, kura lepojas ar savām puķēm, tēlu, nicinot zaļo rotu. Ventspils labiekārtošanas kombināts ziņo, ka Pārventā uzdarbojas vandaļi, kas posta pilsētas apstādījumus:

foto: Ventspils komunālā pārvalde
Izraustītais Mārīšu ģimenes “mundieris” iepretim Pārventas bibliotēkai Ventspilī.

“Pagājušās nedēļās piektdienā Talsu un Tārgales ielu krustojumā no puķu kastēm bija izrauti un zemē nomesti stādi, savukārt tagad diemžēl nākas ziņot, ka naktī uz ceturtdienu izpostīta ziedu skulptūra “Mārīšu ģimene” iepretim Pārventas bibliotēkai”.

Kaija uz jumta, aita pludmalē

foto: liepajniekiem.lv
Liepājā pirmdien uz Klaipēdas ielu traucās ugunsdzēsēji, lai izvērstu autokāpnes uz izpestītu uz piecstāvu nama jumta iesprūdušu kaiju.

Bez pārdzīvojumiem nav iztikuši arī mūsu mazākie brāļi un māsas.

* Tā portāls liepajniekiem.lv ziņo: “Kāda Liepājas kaija, pašā dienas vidū apmaldījusies savā nekaunībā un alkatībā. Viņa pirmdien, 26. jūnijā, iesprūda Klaipēdas ielas 110. nama jumta konstrukcijās. Tika izsaukti glābēji, kas notikuma vietā bija spiesti izvērst autokāpnes.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Sandra Vējiņa pastāstīja, ka glābēji kaiju no slazda atbrīvoja un nodeva veterinārajai klīnikai Dzintaru ielā. Kaijas glābšanas operācija ilga aptuveni pusstundu.

Veterinārārsts Dzintars Tīds pastāstīja, ka šajā gadījumā viss beidzies labi – pieaugušā putna spārni nebija lauzti, bet kaija krietni nobrāzusies. “Kauli veseli, antibiotikas iedotas, būs dzīvotājs. Šodien putns ceļos uz Pērkones dīķiem,” sacīja dzīvnieku dakteris.

* Savukārt laikraksts “Talsu Vēstis” informē par nedienām ar aitu. Līgo dienā, 23. jūnijā, Talsu novada pašvaldības policija saņēma trauksmes ziņojumu: “Ziņots, ka Kolkas pagastā, Saunagā, gar pludmali staigā maza aita melnā krāsā. Informācija nodota atbildīgajam dienestam”.