Sabiedrība
2023. gada 29. jūnijs, 13:12

VIDEO: Latgales mežos pieķerts alnis, kurš bauda veldzējošu dabas SPA

Jauns.lv

Arī meža zvēriem ir karsti! To pavisam noteikti apliecina jauks video ar alni, kurš Latgales mežos bauda īstu dabas SPA, savā "Facebook" kontā vēsta akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži".

"Karstajās vasaras dienās arī meža zvēri tver iespēju izbaudīt īstu dabas SPA. Alnis veldzējas Latgales puses mežos," pie savā "Facebook" kontā pievienotā video raksta "Latvijas valsts meži".

Turpinot meža iemītnieku tēmu, Jauns.lv jau vēstīja, ka veicot klinšu ērgļu monitoringu, Latvijas austrumu daļas purvos "Latvijas valsts mežu" vides eksperti konstatējuši vairākas apdzīvotas ligzdas un vienā no ligzdām tika novēroti divi jauni ērgļi, kas ir rets gadījums.

Latvijā klinšu ērgļi ir viena no retākajām putnu sugām, kuras skaits pēdējās desmitgadēs tomēr ir ievērojami palielinājies. Latvijā ligzdo ap desmit klinšu ērgļu pāri.

Tikmēr meža īpašnieki ziņo, ka šogad ilgstošais sausumus un spēcīgas salnas pavasarī ir negatīvi ietekmējušas atjaunoto mežaplatību dzīvotspēju, un daļa jaunaudžu ir iznīkušas, informēja Latvijas Meža īpašnieku biedrībā.

Kā norāda biedrības pārstāvji, meža atjaunošana galvenokārt notiek martā, aprīlī un maija sākumā, kad augsnē saglabājas mitrums. Šogad dažas ļoti siltas dienas aprīlī veicināja lapu izplaukšanu bērzu stādiem, bet vēlāk tie apsala stiprajās salnās, tādējādi novājinot jaunos kociņus. Tikmēr smilšainākās un mālainākās augsnēs stādītās mežaplatības ir iznīkušas sausuma dēļ.