Kultūra
2023. gada 11. jūnijs, 08:18

Dižgaru iesvētības: Valts Pūce un Jānis Baltiņš satraukti gaida, kā skanēs jaunā Dziesmu svētku estrāde

Jauns.lv

Video ciklā “Dižgaru iesvētības” ar komponistu Valtu Pūci tiekamies jau atkārtoti. Šoreiz viņš sarunājas ar diriģentu Jāni Baltiņu, kurš šogad virsdiriģentu tribīnē kāps pirmoreiz. Viņam uzticēts vadīt Valta Pūces radīto astoņu daļu skaņdarbu “Nācēji”, kas atklās koncertu “Tīrums. Dziesmas ceļš”.

Dziedātājiem, kuri Dziesmu svētkos piedalīsies jau ne pirmoreizi, Jānis Baltiņš varētu šķist labi pazīstams. Līdz šim viņš allaž ierādījis dziedātāju tūkstošiem vietas Mežaparka estrādē, taču, izrādās, diriģēšanas gods šogad viņam ticis pirmoreiz.

Skaņdarba “Nācēji” laikā plānota ap 16 tūkstošu dziedātāju ienākšana un nostāšanās estrādē, stāsta Baltiņš. Lai skaņdarbs šādam nolūkam nebūtu ne par garu, ne par īsu, komponists ar svētku rīkotājiem rūpīgi izstaigāja estrādi, uzņemot laiku un mērot attālumus. Komponists arī bija nelokāmi pārliecināts, ka “Nacēju” pirmajai daļai jābūt līvu valodā. “Skaņdarbā ir mēģināts ielikt katra novada pamatmentalitātes iezīmes, un es uzstāju uz to, ka līvu tēmai ir jābūt kā pirmajai, jo tā ir mūsu pirmtauta. Līvi ir gan mūsu mentalitātē, gan psiholoģijā, gan valodā tik daudz, cik mēs pat nevaram iedomāties,” saka Valts Pūce.

foto: Ekrānuzņēmums
Valts Pūce un Jānis Baltiņš ir pārliecināti, ka virsdiriģenta veiksmes pamatā ir arī mīlestība pret dziedātājiem.

Komponists un diriģents arī spriež, ka gadu gaitā kopkora skanējums kļuvis jauneklīgāks un profesionālāks, taču svētku koncertos vislielākā atbildība tomēr gulstas uz virsdiriģentu pleciem. Laba uzstāšanās izdodas, ja diriģents ir ne tikai profesionālis, – viņam jāpiemīt arī harismai, spējai aizraut dziedātājus, jāspēj korim spēj nodot to silto attieksmi un cieņu par nesavtīgo darbu, ko dziedātāji veikuši piecu gadu garumā, lai beidzot nonāktu Mežaparka estrādē.

Skaties pievienoto video un uzzini arī, kurš ir Valta Pūces mīļākais koris, vai, pēc komponista domām, vājš diriģents var sabojāt labu dziesmu un vai dziesma var izglābt diriģentu, kā arī, kāpēc abi kungi tomēr nedaudz bažījas, kā skanēs atjaunotā estrāde.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiks no 30. jūnija līdz 9. jūlijam. Svētku laikā notiks vairāk nekā 60 pasākumu un koncertu Mežaparka estrādē, Daugavas stadionā, Arēnā Rīga, Ķīpsalas hallē, Rīgas Latviešu biedrības namā un citviet.