foto: Evija Trifanova/LETA
Vīrietis pie lielveikala aizstāv pārdevēju un valsts valodu
Vīrietis sporta jakā ar uzrakstu "Rossija" veikalā bezkaunīgā veidā pārmeta kasierei, ka viņa neprot apkalpot krievu valodā.
Sabiedrība
2023. gada 27. maijs, 14:08

Vīrietis pie lielveikala aizstāv pārdevēju un valsts valodu

Jauns.lv

Kamēr hokeja līdzjutēji sekoja Latvijas spēlei ar Zviedriju, kāds vīrietis pie “Rimi” veikala Rīgā, Matīsa ielā, arī aizstāvēja valsts godu – ierādīja vietu diviem agresīviem rašistiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Situācija nav ekstraordināra, stāvēju rindā pie kases, lai samaksātu par savu vakariņu pirkumu. Priekšā bija vīrietis sporta jakā ar uzrakstu “Rossija”, krievu burtiem,” Jauns.lv stāsta Aigars. Iesākumā viņš nodomājis, ka varbūt sportists, bet tad atcerējies, ka Krievija ir izslēgta no dalības sporta pasākumos rietumvalstīs.

Ātri vien kļuva skaidrs, ka šis indivīds ir no vietējiem. “Viņš bezkaunīgā veidā pārmeta kasierei, jaunai meitenei, iespējams, māceklei, ka viņa neprot apkalpot krievu valodā. Es iesaistījos un mierīgi pateicu, ja nepatīk apkalpošana, var iet arī citur iepirkties. It kā neitrāla frāze, bet viņš pavērsās pret mani pusapgriezienā ar tekstu: “Iesim ārā parunāties,”” turpina Aigars.

Viņš nebija noskaņots uz konfliktu, samaksāja un ar iepirkumu maisiņu rokās devās pie sava ārā pieslēgtā divriteņa. Kad sācis atslēgt velosipēdu, pamanījis, ka agresīvais pircējs turpat vien grozās, jau divatā ar “kompanjonu”, kurš acīmredzot gaidīja, kamēr nopērk alu.

It kā brīdi svārstījušies, viņi devās pie Aigara, un sekoja tās pašas frāzes – ko gribējis panākt u.tml. Tad veikalā sastaptais mutesbajārs ar vaļēju plaukstu grūda Aigaram pa plecu. “Sākās fiziska komunikācija,” teic Aigars, kurš veikli satvēris uzbrucēja roku, izgriezis, viņš aizķēries aiz divriteņa un pakritis uz ceļgala. Aigars pārņēmis iniciatīvu, piespiedis viņu zemei un uzsēdies virsū.

Tad otrs nometa cigareti un metās klāt, bet Aigars saprata, ka nevar pieļaut uzbrukumu no muguras: “Uzlēcu kājās un izdarīju liktenīgo sitienu – viņš nokrita uz muguras. No veikala iznāca sieviete, kurai ārā bija piesiets sunītis, viņa sāka saukt, ka izsauks policiju, un viņi abi pazuda no apvāršņa. Es paskatījos uz savām saplēstajām biksēm un devos mājās.”

Aigars atzīst, ka šādi gadījumi diemžēl nav reti. Viņam bijušas aizdomas par rokas traumu, varbūt pat lūzumu (tas, par laimi, neapstiprinājās), tāpēc devies uz Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtu. Tur redzējis ratiņkrēslā jaunu pacientu, ap 25 gadu vecu, kuru stūmusi sieviete. “Viņš teica, nāc iekšā pie ārsta, es nesaprotu, ko viņi “na svojom p...”” novērojis Aigars.

Par incidentu pie veikala viņš neplāno vērsties policijā, jo neko īpašu nepanāks. “Kāda būtu mana prasība? Izraidīt viņus no Latvijas, bet tā ir utopija. Arī jaunus džinsus man nenopirks.”