Sabiedrība
2015. gada 25. marts, 03:33

LU, RSU un RTU atbalsta ideju par militāro mācību ieviešanu studentiem

Jauns.lv

Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) atbalsta ideju par militāro mācību ieviešanu Latvijas studentiem un ir atvērtas diskusijai par šādu mācību veidu augstskolās.

RTU rektors Leonīds Ribickis uzskata, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Latvijas studentiem ir nepieciešamas obligātās militārās mācības, ja tās, kā ierosinājis aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), notiktu vasarā, nevis paralēli studiju procesam. Ribickis uzskata, ka ieguvums studentiem no šādām mācībām būtu patriotisms, iespēja paaugstināt savu morālo stāju un fizisko sagatavotību, kā arī iegūt konkrēto militāro pakāpi.

RTU ir gatava iesaistīties šo mācību rīkošanā, pauda rektors.

Arī LU izprot šī brīža ģeopolitisko situāciju, kas var prasīt nepieciešamības gadījumā gatavību un arī prasmes aizstāvēt savu valsti, aģentūrai LETA norādīja universitātē. Patlaban gan neesot zināms, kādā veidā un intensitātē šīs militārās apmācības varētu tikt veiktas, skaidroja LU, uzsverot, ka nav zināms, vai tās notiktu vasarā no studijām brīvajā laikā vai arī visu gadu.

Tāpat neesot zināms, vai studentiem tās būs obligātas vai brīvprātīgas.

Tāpēc LU ir gatava iesaistīties diskusijās un sarunās par plānoto militāro apmācību veidu. Svarīgi būtu apzināt arī studentu viedokli par šo jautājumu, jo no veiksmīgi izvēlētas apmācību formas un programmas būs atkarīga arī studentu ieinteresētība piedalīties tajā, norādīja LU.

RSU rektors Jānis Gardovskis aģentūrai LETA pauda, ka valsts drošības jautājumi pēdējā gada laikā ir kļuvuši Latvijā arvien svarīgāki, līdz ar to tikai atzinīgi ir vērtējami Aizsardzības ministrijas spertie soļi drošības stiprināšanai.

Viņš uzsvēra, ka pirms ministrija ir izstrādājusi sistēmu jauniešu un studentu uzrunāšanai, ir pāragri to vērtēt, taču, ja tas balstās uz brīvprātības principa un ir savienojams ar studijām, tad nevienam no Latvijas pilsoņiem nevar liegt piedalīties zināšanu un prasmju attīstībā, kas nepieciešamas savas valsts aizstāvībai. Gardovskis atgādināja, ka līdzīgas kustības un mācības jau ir bijušas pazīstamas iepriekš, piemēram, jaunsargi vai zemessardze.

Arī RSU no savas puses var piedāvāt valsts aizsardzībai nepieciešamās zināšanas un sadarbību ar Aizsardzības ministriju, piemēram, par pirmo palīdzību, rīcību plašu saindēšanos gadījumā, par kara traumām u.tml. It īpaši tas ir iespējams, izmantojot RSU jaunās mācību mulāžas, skaidroja RSU rektors. "Viennozīmīgi varam teikt, ka zināšanas medicīnā ārkārtas situācijās ir ļoti svarīgas," piebilda Gardovskis.

Jau ziņots, ka nākamgad varētu sākties militārās mācības Latvijas studentiem, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš informēja, ka ir uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem izstrādāt sistēmu, kā iesaistīt studentus militārajās apmācībās. Plānots, ka nākamgad varētu notikt pirmās militārās nometnes brīvprātīgajiem studentiem. Pēc apmācības cikla pabeigšanas, šie studenti saņemtu rezerves virsnieku pakāpes.

Vējonis uzskata, ka tas paaugstinās patriotismu un gatavību aizsargāt valsti.

LETA