foto: Valsts policija
Aicina pievienoties vērienīgai pazudušās Justīnes meklēšanai
Justīne Reinikova.
Sabiedrība
2023. gada 24. maijs, 05:34

Aicina pievienoties vērienīgai pazudušās Justīnes meklēšanai

Jauns.lv

27. maijā notiks atkārtoti vērienīgi gandrīz pirms trīs nedēļām pazudušās septiņus gadus vecās Justīnes Reinikovas meklējumi. LR-4 raidījuma "Doma laukums" ēterā organizācijas "Bezvests.lv" vadītājs un dibinātājs Aleksandrs Faminskis pastāstīja, ka tie notiks pēc modeļa, kas atšķiras no iepriekšējiem meklējumiem - ar speciāli izstrādātu mobilo aplikāciju, kas organizēs visu meklēšanas pasākumos iesaistīto darbu.

"27. maijā organizējam lielus meklējumus bezvests.lv formātā kopā ar policiju. Gribam savākt tūkstoti, pusotru tūkstoti cilvēku. Tie droši vien būs masveidīgākie meklējumi pēc Ivana Berladina," paziņoja Faminskis.

Pēc viņa teiktā, sestdien tiks iedarbināta speciāli izstrādāta bezmaksas mobilo telefonu aplikācija, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

"Ir tā, ka nelielas grupas staigā pa noteiktiem kvadrātiem. Bieži gadās, ka kādu gabalu neizstaigā. Tas var būt tuvu, 50 līdz 100 metri. Ceļā ir celms vai grāvis, un cilvēki apiet apkārt. Aplikācija sniedz kopainu kartē, rādīs brīvprātīgo neizietās vietas. 27. maijā visi cilvēki automātiski kļūs par meklētājiem: uz vietas lejupielādēs aplikāciju, reģistrēsies, viņu maršruts tiks ierakstīts un tiešsaistē tiks nodots mums galvenajā datorā," viņš skaidro.

Atbildot uz jautājumu, kur, viņaprāt, tik ilgstoši varētu atrasties maza meitenīte, Faminskis sacīja, ka neizslēdz iespēju, ka bērnam paiets garām, viņu nepamanot.

"Varbūt viņai kļuva slikti, viņai taču bija veselības problēmas. Meitene ir jāatrod. Kaut vai nedzīvu - vismaz mēs sapratīsim, kas ar viņu noticis. Ja mēs atradīsim pēc gada... Nekāda ekspertīze nepaskaidros, kas noticis. Bet es neizslēdzu brīnumu. Vienmēr gribas ticēt labākajam."

Jau ziņots, ka 5. maijā Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkas ciemā pazuda septiņus gadus veca meitenīte Justīne Reinikova.

Pazudusī meitenīte bija ģērbusies rozā jakā, baltā džemperī, melnos džinsos, melnos apavos. Pazudušās augums ir 124 centimetri, gaiši mati līdz pleciem. Meitene no mājām aizgājusi ap plkst. 19 un nav atgriezusies. Meitenei ir veselības problēmas: viņa nerunā.

Saskaņā ar pamatversiju meitene aizgājusi no savas mājas pagalma un devusies nezināmā virzienā. Ik pa laikam tiek saņemti zvani no dažādiem Latvijas nostūriem no iedzīvotājiem, kuri redzējuši Justīnei līdzīgu bērnu, taču rezultāta pagaidām nav.

Justīnes meklēšanā tika piesaistīti plaši Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Zemessardzes resursi, brīvprātīgo organizācijas un brīvprātīgie. Tika iesaistīts arī Valsts robežsardzes helikopters, Valsts policijas droni, kā arī Valsts robežsardzes kinologi.