foto: LETA
Levits: Līdz ar Ukrainas uzvaru jāpanāk, ka Krievija ilgtermiņā nerada apdraudējumu Eiropai
Valsts prezidents Egils Levits.
Viedokļi
2023. gada 16. maijs, 21:20

Levits: Līdz ar Ukrainas uzvaru jāpanāk, ka Krievija ilgtermiņā nerada apdraudējumu Eiropai

LETA

Līdz ar Ukrainas uzvaru jāpanāk, ka Krievija ilgtermiņā nerada apdraudējumu Eiropai, šodien Reikjavīkā norādīja Valsts prezidents Egils Levits, tiekoties ar Čehijas prezidentu Petru Pavelu.

Prezidenti tikās, lai pārrunātu Eiropas drošības jautājumus un it sevišķi aktuālo situāciju Ukrainā. Abi prezidenti bija vienisprātis, ka nepieciešams stiprināt militāro atbalstu Ukrainai.

Čehijas prezidents pauda gandarījumu par Latvijas skaidro, konsekvento nostāju un sniegto visa veida atbalstu Ukrainai.

"Rietumu pasaulei ir jāpalīdz Ukrainai uzvarēt šajā karā, kas ir cīņa ne vien par Ukrainas brīvību, bet arī par visas demokrātiskās pasaules vērtībām," uzsvēra Levits. Vienlaikus abi prezidenti bija vienisprātis, ka Rietumu sabiedrībās nedrīkst pieļaut kara nogurumu.

Tāpat Levits norādīja, ka nepieciešams nodrošināt Krievijas atbildību par agresijas noziegumu pret Ukrainu, izveidojot starptautisku "ad hoc" tribunālu. Ir jāstrādā, lai šāda tribunāla izveidei panāktu atbalstu globālā līmenī, it sevišķi uzrunājot tā sauktās "Globālo Dienvidu" valstis.

Latvijas un Čehijas prezidenti pārrunāja arī šā gada jūlijā gaidāmo NATO samitu Viļņā. Levits uzsvēra, ka nepieciešams izstrādāt konkrētu plānu, kā Ukraina varēs pievienoties NATO.

Šī bija pirmā Levita tikšanās ar Pavelu kopš Pavela stāšanās amatā 2023.gada janvārī.