Viedokļi
2023. gada 18. maijs, 06:58

Ārsts Andrejs Ērglis par skrejriteņiem: "Faktiski tas var izvērsties par slepkavību"

Jauns.lv

Tā kā Rīgu mēdz uzskatīt par mazo Parīzi, tad mums būtu jāseko Francijas galvaspilsētas varasvīru lēmumam, kuri nule aizlieguši īres skrejriteņu lietošanu, teic ārsts kardiologs Andrejs Ērglis. “Domāju, ka pilsēta (skrejriteņiem) nav domāta. Vienkārši mums nav tāda infrastruktūra, un tas ir risks, bīstami ne tikai pašam braucējam, bet arī citiem satiksmes dalībniekiem,” saka mediķis.

Medicīnas iestādēs, iestājoties siltajam laikam, ikdienu kāds pacients nonāk ar traumu, kas gūta, braucot ar skrejriteni. Tagad strauji palielinās gan skrejriteņu skaits uz ielām, gan ar tiem saistīto negadījumu skaits. Šāda problēma nav tikai Rīgā, bet arī citās lielpilsētās. Piemēram, Parīzē šopavasar pieņēma lēmumu aizliegt īres skrejriteņus, bet citās pilsētās ir obligāts nosacījums lietot ķiveres. Līdz ar to Lielais Jautājums: “Vai nepieciešams ierobežot skrejriteņu lietošanu?”

foto: Publicitātes foto
"Mums jābūt ļoti inovatīviem un jāpārņem tāds pats skrejriteņu moratorijs, kāds pieņemts Parīzē," norāda ārsts kardiologs Andrejs Ērglis.

“Mums jābūt ļoti inovatīviem un jāpārņem tāds pats skrejriteņu moratorijs, kāds pieņemts Parīzē. Mēs ļoti labi redzam, cik daudzi ar to (traumām, negadījumiem) saskaras gan Traumatoloģijas un ortopēdijas institūtā, gan Rīgas 2. pilsētas slimnīcā.

Tie ir ļoti bīstami vecākiem cilvēkiem. Ja vecāka gadagājuma cilvēks nokrīt un gūst gūžas lūzumu, tad faktiski tas lielā mērā var izvērsties par slepkavību. Tā kā tās ir lietas, kurās pat nav vērts ļoti iedziļināties.

Kamēr Rīgas centrs nav atbrīvots no automašīnām, ierādītas tiem speciālas vietas, Rīga nav domāta skrejriteņiem,” pārliecināts Andrejs Ērglis.

Tai pašā laikā viņš gan nenosoda tos, kas vēl pavisam nesen atļāva lietot skrejriteņus, jo tā mums vēl bija neiepazīta lietas, bet tagad, kad esam to sapratuši, jābūt atbildīgiem un jāpieņem nākamais lēmums: “Tas ir tikai normāli, ka mēs izejam cauri lietām un attīstāmies, saprotam to, vai mums viena vai otra lieta ir vajadzīga vai nē”.

Ko Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks teic par skrejriteņu problēmām uz pilsētu ielām, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.