foto: REUTERS/SCANPIX
Kas notiek ar sociālo tīklu profiliem pēc cilvēka nāves?
Twitter logo.
Sabiedrība
2023. gada 11. maijs, 07:35

Kas notiek ar sociālo tīklu profiliem pēc cilvēka nāves?

Jauns.lv

Pēc tam, kad Īlons Masks paziņoja, ka neaktīvie Twitter konti tiks dzēsti, tika aktualizēts jautājums par to, kā atstāt mirušas personas kontu piemiņā.

Twitter ir paziņojis, ka izņems neaktīvos kontus no platformas, kā rezultātā ir saņemti daudzi pieprasījumi pēc memorializācijas funkcijas, lai saglabātu mirušo lietotāju kontus un tvītus.

"Mēs dzēšam tos kontus, kuros vairākus gadus nav bijusi nekāda aktivitāte, tāpēc jūs, iespējams, redzēsiet, ka sekotāju skaits samazināsies," pirmdien tviterī paziņoja platformas īpašnieks Īlons Masks.

Viņa tvīts izraisīja virkni reakciju no cilvēkiem, kuri nevēlas zaudēt piekļuvi mirušo lietotāju tvītiem.

"Lūdzu, neizdzēsiet mūžībā aizgājušo cilvēku kontus... tā ir svarīga piemiņa daudziem no mums, kuri zaudējuši ģimenes locekļus," tviterī ierakstīja viens lietotājs.

Šis ir jautājums, ko Twitter jau bija izskatījis 2019. gadā, kad to pārvaldīja iepriekšējais īpašnieks. Toreiz tas reaģēja uz lietotāju atsauksmēm par to, kā tīrīšana ietekmēs mirušo cilvēku kontus.

"Tā bija mūsu nolaidība," tviterī rakstīja platformas atbalsta dienests, solot neizdzēst kontus, kamēr netiks ieviests risinājums.

Jaunais īpašnieks Masks, šķiet, pieļāva to pašu kļūdu, nākamajā dienā precizējot, ka neaktīvie konti tiks "arhivēti", bet nepaskaidrojot, kā tas notiks.

Maska vadīšana Twitter ir bijusi vētraina kopš pagājušā gada beigām, kad viņš uzņēmumu iegādājās par 44 miljardiem ASV dolāru (40 miljardiem eiro).

Viņš mēģināja atkāpties no darījuma, bet, ņemot vērā tiesvedību, turpināja pirkumu. Martā viņš atklāja, ka tagad vērtē uzņēmumu 20 miljardu ASV dolāru (18,25 miljardu eiro) vērtībā, kas ir mazāk nekā puse no tā, par kādu viņš to iegādājās.

Jautājumu par to, ko darīt ar mirušo lietotāju kontiem, jau ir risinājušas Meta sociālās platformas Facebook un Instagram.

Sociālajā tīklā Facebook ģimenes loceklis var pieprasīt, lai viņa mirušā radinieka konts tiktu dzēsts vai pieminēts viņa vārdā. Viņiem ir jāiesniedz pierādījumi par personas nāvi, nekrologs vai piemiņas karte, kā arī pierādījumi par viņu attiecībām ar konta īpašnieku.

Facebook norāda, ka memoriālie konti ir "vieta, kur draugiem un ģimenei pulcēties un dalīties atmiņās pēc personas nāves".

Līdzīgi arī otrā lielākajā Meta sociālo mediju platformā Instagram ir noteikumi par konta dzēšanu vai piemiņas saglabāšanu pēc tuva cilvēka aiziešanas.

Par mirušu cilvēku kontiem var ziņot pakalpojumā Instagram, lai tos pieminētu, un tam ir nepieciešams nāves apliecinājums, piemēram, nekrologs vai ziņu raksts. Tuvākie ģimenes locekļi var pieprasīt konta dzēšanu no Instagram.

Medijs "Euronews Next" sazinājās ar Twitter, lai jautātu par bažām, kas radušās saistībā ar paziņoto neaktīvo kontu tīrīšanu. Twitter atbildēja ar emocijzīmi "poo".