9. maija svinētāji pulcējas piemiņas vietās un kapos

Cilvēki, kuri Latvijā vēlas atzīmēt bijušās Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā, šogad 9.maijā kuplā skaitā pulcējas dažādās piemiņas vietās ...

gallery icon
47
Sabiedrība
2023. gada 9. maijs, 21:45

FOTO: šogad 9. maija svinētāji kuplā skaitā pulcējas piemiņas vietās un kapos

Jauns.lv/LETA

Cilvēki, kuri Latvijā vēlas atzīmēt bijušās Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā, šogad 9.maijā kuplā skaitā pulcējas dažādās piemiņas vietās un kapos, kur atdusas karojušie un kaujās kritušie, novēroja aģentūra LETA.

Cilvēki uz piemiņas vietām sanesuši daudz ziedu, taču nekur nenotiek tik kupla un organizēta pulcēšanās kā daudzus gadus tas bija pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā.

Iedzīvotāji sociālajos tīklos dalījās ar attēliem, kuros redzams, ka ziedi salikti dažādās kapu un piemiņas vietās Rīgas Brāļu kapu, Raiņa kapu un Meža kapu apkārtnē, Berģos pie pieminekļa "Lielajā Tēvijas karā" kritušajiem, Pokrova kapos un citviet. Īpaši aktīvi ziedi tiek nesti arī uz piemiņas vietām Daugavpilī. Daudzi brauc nolikt ziedus uz Salaspils memoriālu.

Pie piemiņas vietām, kur šogad ir atļauts nolikt ziedus, pieminot Otrajā pasaules karā kritušos, pārsvarā dežurē arī policijas darbinieki. Uz jautājumu, cik ir šādu vietu, kur likumsargi šodien uzrauga ziedu nolikšanu, policijā atbildēt nevarēja.

9. maijs Daugavpilī

Uz Daugavpili otrdien devušās vairākas policijas patruļas arī no citām pilsētām. Tur iedzīvotāji pulcējas pie mūžīgās uguns, lai noliktu ziedus ...

gallery icon
33

Tomēr Valsts policija informēja, ka dienas gaitā apmēram līdz plkst.20 saistībā ar 9.maija pieminēšanu visā Latvijā ir sākti 35 administratīvā pārkāpuma procesi un četri kriminālprocesi. Pagaidām aizturētas kopumā 24 personas.

Kādā "TikTok" publicētā video redzams, kā policija Daugavpilī aiztur pensijas vecuma vīrieti, kuram rokās ir ziedi, bet mugurā žakete ar padomju ordeņiem. Sākotnēji vīrietis novelk žaketi, bet pēc tam uzvelk to atpakaļ un izsaka dažādas provocējošas frāzes, kā arī mēģina fiziski pretoties viņa turēšanai.

Policijā skaidroja, ka Daugavpilī, Dubrovina parkā, kāds vīrietis ratiņkrēslā bija uzvilcis virsjaku, uz kuras bija redzams uzraksts "Russia". Persona uz aizrādījumu reaģēja un nekavējoties jaku novilka.

Pirmais 9. maijs bez pieminekļa Uzvaras parkā

Šodien Latvija piedzīvos pirmo 9. maiju bez PSRS pieminekļa, kurš gadu desmitus nostāvēja Uzvaras parkā, bet tad tika demontēts, sekojot ...

gallery icon
40

Aģentūra LETA novēroja, ka kāds vīrietis pievakarē pie Brīvības pieminekļa, kur šajās dienās izveidota ziedu kompozīcija Ukrainas karoga krāsās, vēlējās nolikt divas sarkanas neļķes.

Neoficiāli zināms, ka viņš dienas gaitā nebija vienīgais ar šādiem plāniem. Kā informēja policija, kāda persona tika aizturēta par to, ka pie Brīvības pieminekļa nolika ziedus militāras agresijas simbola formā. Personas nogādātas iecirknī procesuālo darbību veikšanai.

Savukārt Daugavpilī divi vīrieši tika aizturēti pēc tam, kad intervijā Dubrovina parkā TV3 žurnālistam, atbildot uz viņa uzdotajiem jautājumiem, pauda Krievijas sāktā kara Ukrainā attaisnojošus izteikumus un žēlojās, ka ir savairojies daudz fašistu.

Uzvaras parks 2023. gada 8. maijā

Uzvaras parks 2023. gada 8. maijā

gallery icon
33

Valsts policija dienas gaitā informēja, ka sāktie pārkāpuma procesi pārsvarā ir par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskās vietās. Dienas pirmajā pusē lielākā daļa no tiem bija saistīta ar ziedu nolikšanu vietās, kur atradās demontētie padomju pieminekļi, tāpat fiksēti gadījumi, kad apbedīšanas vietās ziedi izmantoti līdzās ar militārās agresijas simboliem vai šie simboli, piemēram, Z un V burti, ir uzzīmēti pilsētvidē.

Fiksēti arī gadījumi, kad publiskajā vidē izvietoti materiāli ar karu slavinošiem tekstiem, kā tas, piemēram, konstatēts Daugavpilī Brāļu kapos pieminekļa pakājē.

Valsts policija vairākkārt uzsvērusi, ka tai 9.maijā ir nulles tolerance pret šāda veida pārkāpumiem.

Kā ziņots, šogad 9.maijā Latvijā nav atļauts rīkot publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti pret valsts drošības interesēm, šķeļ sabiedrību, nepatiesi ataino vēsturi un apšauba solidaritāti ar Ukrainas tautu.

Ziedu un citu elementu, kas pēc vizuālā un saturiskā noformējuma liecina par totalitāro režīmu, kara noziegumu un militārās agresijas iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, nolikšana vietās, kur iepriekš atradās nu jau demontētie padomju pieminekļi, tiks vērtēti un uzskatīti gan kā iespējami administratīvie pārkāpumi, gan iespējami noziedzīgi nodarījumi atbilstoši apstākļiem un kvalificējošām pazīmēm.

No 9.maija sākuma līdz 10.maija plkst.7 aizliegta pirotehnisko izstrādājumu izmantošana, atgādina policijā.

Valsts policija aicina iedzīvotājus, tajā skaitā jauniešus, neizvērst un neļauties provokācijām, kā arī neiesaistīties prettiesiskās darbībās. Vienlaikus iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9.maijā plānotām vai notiekošām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām, aicināti ziņot, zvanot Valsts policijai uz tālruni 110.

Līdz šim daudzus gadus tūkstošiem krievvalodīgo Latvijā Padomju Savienības uzvaru Otrajā pasaules karā svinēja Uzvaras parkā pie pieminekļa, taču tas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pērn tika demontēts.

Līdzīgi nojauca arī daudzus citus Padomju armiju slavinošos pieminekļus, jo Latvijas tautai Padomju Savienības uzvara Otrajā pasaules karā simbolizē okupācijas sākumu. Nojaukto pieminekļu vietās šogad 9.maijā pulcēšanās un ziedu nolikšana tika aizliegta.