foto: Shutterstock
Siltumenerģijas tarifi samazinās 13 Latvijas pilsētās
Sabiedrība
2023. gada 1. maijs, 10:31

Siltumenerģijas tarifi samazinās 13 Latvijas pilsētās

Jauns.lv/LETA

Siltumenerģijas tarifs no šodienas samazinās Cēsīs, Daugavpilī, Siguldā, Valmierā, Jūrmalā, Aizkrauklē, Bauskā, Salaspilī, Saulkalnē, Jēkabpilī, Gulbenē, Jelgavā un Ikšķilē, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

SIA "Adven Latvia" siltumenerģijas tarifs Cēsīs samazināsies par 41,9% - līdz 85,42 eiro par megavatstundu (MWh). Beidzoties kurināmā resursu piegādes līgumu termiņam, "Adven Latvia" organizēja publisko iepirkumu par jaunu šķeldas un dabasgāzes piegādes līguma noslēgšanu. Rezultātā komersants izvēlējies zemākās cenas piedāvājumus turpmākajām šķeldas un dabasgāzes piegādēm, būtiski samazinot siltumenerģijas tarifu lietotājiem.

AS "Daugavpils siltumtīkli" siltumenerģijas tarifs saruks par 39,8% un būs 79,88 eiro par MWh. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties gan kurināmā, gan iepirktās siltumenerģijas cenas samazinājumam. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 80,8%.

SIA "Adven Sigulda" siltumenerģijas tarifs Siguldā samazināsies par 26% - līdz 99,61 eiro par MWh. Beidzoties dabasgāzes piegādes līguma termiņam, komersants veica publisko iepirkumu, kā rezultātā noslēdza jaunu dabasgāzes piegādes līgumu par būtiski zemāku dabasgāzes cenu.

SIA "Valmieras ūdens" siltumenerģijas tarifs samazināsies par 24,1% un būs 90,55 eiro par MWh. Tarifa samazinājums saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu kritumu. Komersanta tarifā iekļautās iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 87,6%. Komersants siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp AS "Valmieras enerģija" un AS "Valmieras piens". Abiem minētajiem siltumenerģijas ražotājiem SPRK apstiprinājusi būtiski zemākus siltumenerģijas ražošanas tarifus.

SIA "Jūrmalas siltums" siltumenerģijas tarifs samazināsies par 21,2% un līdz 30.jūnijam būs 92,36 eiro par MWh līdzšinējo 119,22 eiro par MWh vietā, savukārt no 1.jūlija tarifs samazināsies vēl par 0,9% - līdz 91,5 eiro par MWh. Beidzoties kurināmā piegādes līgumiem, komersants rīkoja publisko iepirkumu, noslēdzot jaunu dabasgāzes un šķeldas piegādes līgumu par būtiski zemāku cenu.

SIA "Aizkraukles siltums" siltumenerģijas tarifs būs par 20,1% zemāks - 81,61 eiro par MWh. Tarifs samazinājies, pateicoties gan dabasgāzes cenas samazinājumam, gan arī iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumam. Ņemot vērā tirgū esošās tendences, komersants pārskatījis abu iepirkto resursu piegāžu līgumus. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas un iepirktās siltumenerģijas izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām - 87,5%.

SIA "Bauskas siltums" siltumenerģijas tarifs būs 88,06 eiro par MWh, kas ir par 20,7% mazāk. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar šķeldas cenas pārskatīšanu un jauna dabasgāzes piegādes līguma slēgšanu.

SIA "Salaspils siltums" siltumenerģijas tarifs Salaspilī un Saulkalnē būs 71,81 eiro par MWh, kas ir samazinājums par 8,6%, salīdzinot ar spēkā esošo. Tarifs samazinājies, pateicoties zemākai dabasgāzes cenai. Līdz ar jauno tarifu spēkā stāšanos šī būs septītā reize, kad komersants šajā apkures sezonas laikā, proti, kopš 2022.gada oktobra ir mainījis siltumapgādes tarifu.

SIA "Jēkabpils siltums" siltumenerģijas tarifs būs 108,38 eiro par MWh, kas ir par 4,5% mazāk nekā spēkā esošais. Siltumenerģijas tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam, kā arī ieņēmumu palielinājumam no pārdotās elektroenerģijas, kas ļauj samazināt uz siltumenerģijas ražošanu attiecināmās izmaksas.

SIA "Gren Gulbene" siltumenerģijas tarifs būs 88,6 eiro par MWh, kas ir samazinājums par 5,1%. Siltumenerģijas tarifa samazinājums saistīts ar zemāku šķeldas cenu, ko komersants pārskatījis brīdī, kad tirgū novērota šķeldas cenas lejupslīde. Visu siltumenerģijas apjomu komersants saražo, izmantojot šķeldu.

Savukārt SIA "Gren Jelgava" siltumenerģijas tarifs būs 77,32 eiro par MWh līdzšinējo 87,73 eiro par MWh vietā, kas ir par 11,9% mazāk. Tarifa samazinājums ir saistīts gan ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu no "Gren Latvia" koģenerācijas stacijas, kas ražošanā izmanto šķeldu, gan dabasgāzes cenas samazinājumu, noslēdzot jaunu dabasgāzes piegādes līgumu publiskā iepirkuma rezultātā.

Lietotājiem Ikšķilē siltumenerģijas tarifs samazināsies par 18,1% - līdz 105,11 eiro par MWh līdzšinējā 128,31 eiro par MWh vietā. Tarifa samazinājums saistīts ar dabasgāzes cenas samazināšanos biržā. "Ikšķiles mājas" gadījumā šis ir sestais tarifa samazinājums, kopš tirgū vērojamas salīdzinoši straujas dabasgāzes cenu izmaiņas.

SPRK arī uzsver, ka no maija valsts atbalsts siltumenerģijas tarifu pieauguma kompensācijai beigsies. Attiecīgi siltumapgādes komersanti lietotājiem piemēros SPRK apstiprināto siltumenerģijas tarifu pilnā apmērā.