foto: Ieva Leiniša/LETA
Saeima noraida opozīcijas partiju rosinājumus grozīt Satversmes normas par Valsts prezidentu
Jaunievēlētais Valsts prezidents Egils Levits (ar Valsts prezidenta standartu) un eksprezidents Raimonds Vējonis piedalās iepazīšanās ceremonijā Valsts prezidenta darba kabinetā Rīgas pilī 2019. gada 8. jūlijā
Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 16:27

Saeima noraida opozīcijas partiju rosinājumus grozīt Satversmes normas par Valsts prezidentu

Jauns.lv/LETA

Saeima šodien noraidīja opozīcijas partiju Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un ''Latvija pirmajā vietā'' (LPV) rosinājumus grozīt Satversmes normas par Valsts prezidentu.

ZZS piedāvāja palielināt Valsts prezidenta ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, nosakot, ka Valsts prezidentu ievēlē, atklāti balsojot, ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu. Patlaban Satversme paredz, ka prezidentu ievēlē ar 51 balsi.

Savukārt LPV piedāvāja izslēgt no Satversmes 53.panta pirmā punkta pirmo teikumu, kas vēsta, ka Valsts prezidents par savu darbību politisku atbildību nenes. LPV ieskatā attiecīgais teikums nostiprina pieņēmumu par Valsts prezidenta politisko neatbildību.

LPV frakcija uzskata, ka pašreizējais prezidents Egils Levits nepareizi izprot politiskās atbildības jautājumu, par ko liecinot viņa izteikumi par "valstiskajām" un "nevalstiskajām" Saeimas frakcijām. LPV apgalvo, ka par šādiem izteikumiem ir jānes politiska atbildība, bet patlaban Satversmes 53.panta pirmais teikums to liedzot.