Tūkstošiem skolotāju dodas protesta gājienā

Vairāki tūkstoši izglītības darbinieku šodien devušies gājienā, pieprasot cieņpilnu attieksmi un solījumu pildīšanu.

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 26. aprīlis, 18:31

LIZDA: pedagogu streika prasības izpildītas tikai daļēji

Jauns.lv/LETA

Valdības šodien pieņemtie lēmumi par papildus līdzekļu piešķiršanu lielāko pedagogu algu palielināšanai un finanšu sadali nav pilnībā izpildījuši pedagogu streika prasības, šādu nostāju pēc valdības sēdes turpināja uzturēt Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga paziņoja, ka LIZDA padome pulcēšoties uz vēl vienu ārkārtas sēdi, lai lemtu par turpmāko rīcību. Sēde varētu notikt tuvāko dienu laikā, un Vanaga neizslēdz iespēju, ka streiks varētu tikt atsākts.

Valdības ārkārtas sēdē Vanaga aicināja neapstiprināt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iesniegtos precizējumus pagājušajā nedēļā apstiprinātājos noteikumu grozījumos. Šoreiz Vanaga iebilda, ka LIZDA nevarot pārliecināties par pedagogu slodžu balansēšanu, jo neesot aprēķinu.

Viņa aicināja jautājumu par pedagogu slodžu sabalansēšanu turpināt skatīt valdības sēdē pēc nedēļas. IZM esot pieejami visi nepieciešamie dati nepieciešamo aprēķinu veikšanai, un tad tādus varēšot iesniegt. Šāds piedāvājums izpelnījas kritiku no valdības politiķu puses.

Pēc Vanagas teiktā, arodbiedrība secinājusi, ka janvārī piešķirtais finansējums pedagogu slodžu balansēšanai esot pārlikts atalgojuma pieauguma grafika īstenošanai.

LIZDA arī redzot, ka IZM sniegtie aprēķini par atalgojuma pieaugumu liecinot, ka tas nav paredzēts sešās pašvaldībās - Augšdaugavā, Kuldīgā, Līvānos, Rēzeknē, Rēzeknes novadā un Preiļos. Vanaga pieļāva, ka tā varot būt arī kāda neprecizitāte aprēķinos no arodbiedrības puses, tāpēc esot nepieciešams laiks to precizēt.