foto: Shutterstock
Ciemā Sēlijā veidos atpūtas dārzu ar kokvardēm
Dārza veidotāji plāno tajā ieviest Eiropas kokvardes.
Novadu ziņas
2023. gada 23. aprīlis, 08:50

Ciemā Sēlijā veidos atpūtas dārzu ar kokvardēm

Kas Jauns Avīze

Jēkabpils novadā, Ancenes ciemā, taps atpūtas dārzs, kurā varēs sastapt arī īpaši aizsargājamo sugu sarakstā iekļautu abinieku.

Šī būs apskates un atpūtas vieta gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem, kas top pamesta augļu dārza vietā pie bijušās Asares pamatskolas.

Kādu laiku dārzs nav kopts, tomēr savu īpašo šarmu tas saglabājis, tāpēc apkārtnes iedzīvotāji apvienojušies idejā radīt tur īpašu atpūtas vietu, kurā būtu arī izglītojoša taka, lai ģimenes ar bērniem varētu iepazīt Latvijas mežu daudzveidību. Dārzā būs iespējams dzirdēt un redzēt arī aizsargājamo Eiropas kokvardi.

Idejas autori uzskata, ka atpūtas vietu nekad nevar būt par daudz, turklāt kurš cits tās veidos un uzlabos apkārtni, ja ne paši. Vieta ir skaista visos gadalaikos – to apjož Kaukāza plūmju dzīvžogs, pavasaros zied ābeles, plūmes, pienenes, ir ieaugušas arī priedes, rudenī tas joprojām dod ābolu ražu, ar ko mieloties nāk arī stirnas un zaķi. Tāpēc bijis skaidrs, ka šeit jātop kam tādam, kas sadzīvotu ar dabas skaistumu un saglabātu parka īpašo šarmu.

foto: Publicitātes foto
Pērn Ancenes ciema svētkos atklātā "Cīrulīšu sapņotava".

Viena no idejas autorēm, biedrības Kopā – 2 valdes locekle Santa Ašaka stāsta: “Prieks, ka projekts ir viens no uzvarētājiem zīmola "Mežpils alus" rīkotajā sabiedrības līdzdalības kampaņā "Dari savu pilsētu labāku!" un esam ieguvuši finansējumu idejas īstenošanai. Viena no lietām, ko ļoti vēlējāmies īstenot – izveidot izglītojošu dabas taku ar ģeogrāfiski tipiskās faunas vides objektiem, kas papildināti ar kodolīgu, ar interesantiem faktiem bagātu aprakstu, ko vecāki var izmantot par špikeri, stāstot bērniem par katru konkrēto dzīvnieku.”

Ģimenes ar mazajiem dabas pētniekiem šajā dārzā varētu darboties un iepazīt dabas daudzveidību, iespējams, arī ieraudzīt īstus zaķus un stirnas. Lai būtu nodarbes ne tikai prātam, bet arī ķermenim, plānota meža aktivitāšu taka mazākajiem – no priedes koka veidota šķēršļu josla.

Šī varētu būt arī vieta dažādiem dārza svētkiem, biedrības pārstāvji cer īstenot ideju par Ražas festivālu vai Ābolu svētkiem, kas palīdzētu piesaistīt arī viesus no citiem Latvijas novadiem.