Sabiedrība
2023. gada 22. aprīlis, 08:13

Mārcis Auziņš: "Ja gribam bezmaksas medicīnu augstā līmenī, tad kādam par viņu ir jāmaksā"

Jauns.lv

Ja Latvijas pilsonis nodokļus maksā citā valstī, viņam pienākas tieši tāda pati veselības aprūpe kā tiem, kuri ar saviem nodokļiem šo sistēmu uztur. Vieni saka – tas nav godīgi, otri, ka deklarēšanās un nodokļu maksāšanas jautājumi nebūtu jārisina ar Veselības ministrijas rokām. Ko par to "Lielā jautājuma" diskusijā saka fizikas profesors, bijušais Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš?

"Nodokļus maksāt ir nepieciešams, un tikai tad mūsu bērniem būs bezmaksas izglītība un medicīnas pakalpojumi. Es domāju, ka, ja gribam bezmaksas medicīnu augstā līmenī, tad kādam par viņu ir jāsamaksā. Un tā abstrakta valsts vai nauda, kas no kaut kurienes rodas, bet tā ir nauda, kas ir valstī, rodas no mums, no mūsu nodokļiem, ja mēs tos maksājam. Mēs tos kopīgi maksājam un kopīgi arī prasām pakalpojumus, bet šobrīd tas nestrādā, tāpēc es šobrīd būtu par to, ka mēs noteiktu gradāciju, kas kuram ir pieejams," saka Auziņš.

foto: Ekrānuzņēmums
"Ideālā pasaulē visiem valsts pilsoņiem būtu jābūt nodrošinātai medicīniskai aprūpei un valsts caur saviem sociālajiem fondiem to nodrošina, bet mēs nedzīvojam ideālā pasaulē. Vēl jo vairāk pasaulē ir ļoti dažādi veselības aprūpes modeļi," saka fizikas profesors Mārcis Auziņš.

"Man šķiet, ka šī sajūta Latvijā, ka, ja mēs gribam bezmaksas medicīnu, tad kādam par viņu jāmaksā, mums līdz galam nav izveidojusies. Arī "virtuves sarunās" paziņot, ka ir atrasta iespēja nesamaksāt nodokļus, droši vien izskatīsies stilīgi," norāda Auziņš.

"Ideālā pasaulē visiem valsts pilsoņiem būtu jābūt nodrošinātai medicīniskai aprūpei un valsts caur saviem sociālajiem fondiem to nodrošina, bet mēs nedzīvojam ideālā pasaulē. Vēl jo vairāk pasaulē ir ļoti dažādi veselības aprūpes modeļi. Kādā valstī no nodokļu maksātāju naudas tiek nodrošināti ļoti kvalitatīvu un plašu medicīnas pakalpojumu apjomu un otrs, ka ir apdrošināšanas medicīna, piemēram, ASV, kur darba devējs nodrošina apdrošināšanu arī maniem ģimenes locekļiem. Ja tev ir apdrošināšana, tad tev ir pieejama liela daļa medicīnas pakalpojumu, ja nē, tad ir pieejami par pilnu maksu. Ja tev nav apdrošināšanas, tad tu, visticamāk, neesi gana labos darbos, kur darba devējs nodrošina apdrošināšanu, kā dēļ cilvēki var nonākt ļoti sarežģītā situācijā," saka Auziņš.

"Mums vajadzētu izdomāt, kurš variants darbojas Latvijā – vai mums ir apdrošināšanas medicīna vai valsts nodrošināta. Uz šo jautājumu mēs līdz galam neesam atbildējuši," piebilst Auziņš.

Kā Mārcis Auziņš, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē vai valsts nodrošinātajai veselības aprūpei jābūt atkarīgai no samaksāto nodokļu apjoma, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.