Sabiedrība
2023. gada 21. aprīlis, 06:51

Andrejs Ērglis: "Nav stāsts par to, ka ir jāsamaksā nesamaksājama nodokļu summa, bet gan par to, ka ir jāpiedalās šajā sistēmā ar savu artavu"

Jauns.lv

Ja Latvijas pilsonis nodokļus maksā citā valstī, viņam pienākas tieši tāda pati veselības aprūpe kā tiem, kuri ar saviem nodokļiem šo sistēmu uztur. Vieni saka – tas nav godīgi, otri, ka deklarēšanās un nodokļu maksāšanas jautājumi nebūtu jārisina ar Veselības ministrijas rokām. Ko par to "Lielā jautājuma" diskusijā saka ārsts kardiologs Andrejs Ērglis?

"Latvijas sistēma ir solidāra. Mēs katrs maksājam tik, cik ir sociālais nodoklis. Un tas, kas ir bagātāks maksā par tiem, kas ir nabagāki, taču šī solidaritāte nenozīmē, ka tie, kas vairāk pelna, un, kuri maksā lielāku sociālo nodokli, maksā par tiem, kas mazāk pelna, bet tas arī nozīmē to, ka tie, kas mazāk pelna vai vispār negrib strādāt, arī piedalās šajā sistēmā. Un parasti neviens negrib runāt par to, kā šī sadaļa piedalās," saka Ērglis.

foto: Rojs Maizītis
"Latvijas sistēma ir solidāra. Mēs katrs maksājam tik, cik ir sociālais nodoklis. Tas nav sociālisms, bet tā ir valsts sociālā ideja," par nodokļu maksāšanu norāda Andrejs Ērglis.

"Mums vajadzīga solidaritāte, respektīvi – visi piedalās veselības, aizsardzības un izglītības sistēmā, bet tas ir proporcionāli, nevis tas ir saistīts nevis ar to, cik daudz jūs samaksājat, bet, ka jūs vispār maksājat.  Tas nav sociālisms, bet tā ir valsts sociālā ideja. Ja jūs pelnāt vairāk, tad jūsu sociālais nodoklis ir lielāks, savukārt, ja jūs pelnāt mazāk, tad jums arī ir sociālais nodoklis un jūs no tā arī savu procentu maksājat un tas ir godīgi," norāda Ērglis.

"Nav stāsts par to, ka ir jāsamaksā nesamaksājama nodokļu summa, bet gan par to, ka ir jāpiedalās šajā sistēmā ar savu artavu," piebilst Ērglis.

Kā Mārcis Auziņš, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē vai valsts nodrošinātajai veselības aprūpei jābūt atkarīgai no samaksāto nodokļu apjoma, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.