foto: Paula Čurkste/LETA
Latvija turpinās aktīvi iesaistīties Krievijas saukšanai pie atbildības, norāda Lībiņa-Egnere
Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.
Sabiedrība
2023. gada 20. aprīlis, 12:27

Latvija turpinās aktīvi iesaistīties Krievijas saukšanai pie atbildības, norāda Lībiņa-Egnere

Jauns.lv/LETA

Latvija turpinās aktīvi iesaistīties, lai Krieviju par tās iebrukumu Ukrainā sauktu pie atbildības, trešdien vizītes laikā starptautiskajās tieslietu iestādēs Hāgā norādījusi tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV).

Tieslietu ministrijā informē, ka Lībiņa-Egnere darba vizītē Nīderlandē apmeklēja Starptautisko Krimināltiesu (SKT) un Eiropas Savienības Aģentūru tiesu iestāžu sadarbībai krimināllietās, lai pārrunātu turpmāko Latvijas atbalstu Krievijas pastrādāto noziegumu Ukrainā izmeklēšanā un pierādījumu iegūšanā.

Divpusējās sarunās ar SKT amatpersonām - prezidentu Piotru Hofmanski, prokuroru Karimu Kanu un cietušo trasta fonda izpilddirektores pienākumu izpildītāju Francisku Ekelmani - tieslietu ministre paudusi skaidru Latvijas atbalstu tiesai tās centienos izmeklēt Krievijas īstenotos noziegumus Ukrainā, saukt pie atbildības vainīgos un nodrošināt atbalstu cietušajiem.

Latvija ir nosūtījusi divus ekspertus, kas jau šobrīd atbalsta prokurora darbu Hāgā. 

Ik gadu Latvija veic obligātās dalībvalsts iemaksu SKT budžetā, un šogad tie bija 162 524 eiro. Papildu tam 2022.gadā veikta brīvprātīga iemaksu 100 000 eiro apmērā, bet 2023.gadā - 200 000 eiro apmērā, no tiem 50 000 eiro novirzot Cietušo atbalsta fondā.

Pārrunāta arī iespējamā sadarbība Starptautiskās Krimināltiesas spriedumu izpildē Latvijas teritorijā, kā arī tiesas liecinieku aizsardzības programmu īstenošanu Latvijas teritorijā.

Jau ziņots, ka SKT ir izdevusi Krievijas režīma līdera Vladimira Putina aresta orderi.