Latvijai nevajag obligāto dienestu, uzskata bijusī prezidente
Bijusī armijas virspavēlniece Vaira Vīķe – Freiberga uzskata, ka Latvijā atjaunot obligāto karadienestu ir nelietderīgi: tas ir pārāk dārgs prieks ar mazu atdevi!
Politika
2015. gada 31. marts, 15:39

Latvijai nevajag obligāto dienestu, uzskata bijusī prezidente

Kasjauns.lv

Bijusī Latvijas armijas virspavēlniece, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka valstij nav lietderīgi atjaunot obligāto karadienestu – tas esot pārāk dārgs un neefektīgs pasākums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņasprāt, daudz efektīgāka ir profesionālā armija. Piemēram, obligātā dienesta karavīri desmit gadus pēc demobilizācijas kara gadījumā kļūtu par „lielgabalu gaļu”, jo vairs nespētu rīkoties ar moderno militāro tehniku. Tādēļ jāveido profesionāla armija, kas nepieciešamības gadījumā sadarbotos arī ar Zemessardzi un civilām iestādēm.

„Mums vajadzīgi trenēti, apmācīti ļaudis. Mums vajag mobilas kaujasvienības,” kanāla „Rīga TV24” diskusiju raidījumā "Nacionālo interešu klubs" teica Vaira Vīķe- Freiberga, komentējot pēdējā laikā izskanējušās runas par nepieciešamību atjaunot obligāto karaklausību.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka Lietuva šoruden plāno atjaunot obligāto militāro dienestu saistībā ar pieaugošajiem draudiem, ko rada Krievijas agresija. Tā paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Viņa uzskata, ka šajā ģeopolitiskajā situācijā armijai ir jābūt pienācīgi sagatavotai, lai varētu aizstāvēt savu valsti. Savukārt Latvijas amatpersonas uzskata, ka obligātais karadienests nav atjaunojams. Ko par to domā bijusī Latvijas prezidente Vīķe-Freiberga, sīkāk skatieties videosižetā.

Latvijas eksprezidente Vīķe - Freiberga pret obligāto militāro dienestu (Rīga TV24)

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Lūka/LETA