Sabiedrība
2023. gada 13. aprīlis, 07:37

Ārsts Andrejs Ērglis: "Sieviete prezidente zināmā mērā atsvaidzinātu politisko vidi"

Jauns.lv

Runājot par nākamo Valsts prezidentu, ārsts Andrejs Ērglis uzskata, ka nebūtu slikti, ja prezidents būtu sieviete, jo tas zināmā mērā atsvaidzinātu Latvijas politisko vidi.

No 9. līdz 13. maijam notiks Valsts prezidenta amata kandidatūru pieteikšana, bet 31. maijā Saeimas deputātiem būs jāizdara sava izvēle. 2019. gadā par Egilu Levitu nobalsoja 61 deputāts. Šobrīd tiek runāts par vairākiem kandidātiem, pašreizējo prezidentu Levitu, diplomāti Baibu Braži, Satversmes tiesas tiesnesi Sanitu Osipovu un uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Augstu tiek vērtētas arī Valda Dombrovska izredzes. Kuram no kandidātiem ir lielākas izredzes kļūt par nākamo Latvijas Valsts prezidentu?

foto: Publicitātes
Kaut vai tas, ka ir gan Levita kungs, gan, visticamāk, arī Pīlēna kungs, kas rāda, ka iekšēji koalīcijā ir divi dažādi kandidāti, norāda Ērglis.

"Manuprāt, mēs nevaram uz šo skatīties, kā uz vienu aktu - kas ir šīs prezidenta vēlēšanas. Īstenībā skaidrs, ka katra partija domā, ko viņi tajos četros gados izdarīs. Un ne tikai tajos četros gados, bet arī par nākotni, ja viņi ir kaut cik normāli," norāda kardiologs Andrejs Ērglis.

"Tas, protams, būs saistīts arī ar koalīcijas stiprumu. Kaut vai tas, ka ir gan Levita kungs, gan, visticamāk, arī Pīlēna kungs, kas rāda, ka iekšēji koalīcijā ir divi dažādi kandidāti. Ja vēl kāds būs, tad es saku, ka tā nav pirmā kārta, tās ir vairākas un vēsture mums rāda, ka tad jau drusku tiek skaitīti varianti, bet es nedomāju, ka tas nebūs tik vienkārši un kāds šobrīd var pateikt," saka Ērglis.

"Nebūtu slikti, ja būtu arī sieviete prezidente, tas zināmā mērā atsvaidzinātu politisko vidi," piebilst Ērglis.

"Tas ir unikāls jautājums, cik mēs metafiziski domājam. Tā ir absolūta metafizika. Pārējā tauta pieņem to, ko ievēl Saeima. Mēs to uzticam Saeimai, ievēlam cilvēkus un pēc tam sakām, ka jūs visu darāt nepareizi. Tad sākam ar to, ka neievēlam tos cilvēkus, jo tad, kad kaut kas ir izdarīts ir par vēlu jau domāt," norāda Ērglis.

"Drīzāk es domāju, ka Apvienotajam sarakstam (AP) vajadzētu daudz vairāk domāt un rosināt diskusiju par vēlēšanu sistēmu maiņu, lai Saeimā varētu dabūt arī personības," saka Ērglis.