foto: Ieva Čīka/LETA
Savāc 10 000 parakstu pret pirms vairākiem gadiem virzītajiem grozījumiem skaidras naudas aprites regulējumā
Sabiedrība
2023. gada 9. aprīlis, 22:06

Savāc 10 000 parakstu pret pirms vairākiem gadiem virzītajiem grozījumiem skaidras naudas aprites regulējumā

Jauns.lv/LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu pret pirms vairākiem gadiem virzītajiem grozījumiem skaidras naudas aprites regulējumā, kas tostarp aizliedza nekustamā īpašuma atsavināšanas darījumus īstenot skaidrā naudā.

Šāds parakstu skaits ļauj iniciatīvu virzīt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Viktors Kuļiks. Viņš parakstu vākšanu bija sācis vēl 2019. gadā, taču parakstus izdevies savākt vien tagad - teju četrus gadus pēc tobrīd idejas autoru neapmierinošo grozījumu pieņemšanas.

Toreiz Kuļiks prasīja nemainīt tobrīd spēkā esošo regulējumu skaidras naudas apritei, aicinot deputātus nebalsot par Ekonomikas ministrijas 2019. gada sākumā virzītājiem jaunajiem normatīviem skaidras naudas aprites ierobežošanai. 

Viņš tobrīd piedāvāta atstāt skaidrās naudas aprites normas un likumus negrozītus, jo tādējādi būtu mazāka atkarība no bankām un cilvēki varētu rīkoties ar savu nopelnīto naudu pēc savas gribas un likumīgajām iespējām.

2019. gada aprīlī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par nodokļiem un nodevām, kas paredz aizliegumu nekustamā īpašuma darījumus veikt skaidrā naudā.

Aizliegumu skaidrā naudā norēķināties par nekustamā īpašuma, piemēram, iegādi, bija plānots noteikt, lai novērstu fiktīvu darījumu slēgšanu gadījumos, kad puses ir ieinteresētas pirkt vai pārdot īpašumu par lielākām naudas summām, nekā patiesā darījuma apmērs.

Likumā noteikts, ka nodokļu maksātājiem, tajā skaitā fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt skaidrā naudā nekustamo īpašumu atsavināšanas darījumus.