foto: jelgava.lv
Uzsākti koku izzāģēšanas darbi bijušajā Jelgavas lidlaukā, lai tur taptu milzīgs saules parks
Bijušā Jelgavas lidlauka teritoriju sāk gatavot industriālā parka attīstībai.
Novadu ziņas
2023. gada 18. marts, 11:00

Uzsākti koku izzāģēšanas darbi bijušajā Jelgavas lidlaukā, lai tur taptu milzīgs saules parks

Jauns.lv

Uzsākta koku un krūmu izzāģēšana Šūmaņu ceļā 2, Jelgavā, lai bijušā lidlauka teritoriju sagatavotu industriālā parka attīstībai.

Jelgavas valstspilsētas Būvvalde ir izsniegusi būvatļauju inženierbūvēm SIA "SP Austrumi" saules elektrostacijas jeb saules enerģijas ražošanas parka izveidei bijušā Jelgavas lidlauka teritorijā. Tur tiks izveidots saules enerģijas parks ar kopējo jaudu 88,4 MWp, uzstādot vairāk nekā 160 tūkstošus saules paneļu moduļu.

foto: jelgava.lv
Jelgavas saules paneļu parka projekts.

Saskaņā ar Jelgavas domes lēmumu īstenot projektu "Saules enerģijas ražošanas parka ceļa pieslēgums Šūmaņu ceļam un teritorijas sagatavošana Jelgavas lidlauka industriālā parka attīstībai, Jelgavā", pašvaldība bijušo lidlauku attīrīs no kokiem un krūmiem 107,74 hektāru platībā. Darbus plānots pabeigt šā gada maijā.

Jelgavas pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecībā" norāda, ka līdz 23. martam vēl notiek konkurss par koku celmu frēzēšanu un augsnes rekultivāciju vecajā lidlaukā. 

foto: jelgava.lv
Bijušā Jelgavas lidlauka teritorija.

Pērnā gada 30. jūnijā Jelgavas domes sēdē apstiprināti nekustamā īpašuma Šūmaņu ceļā 2 apbūves tiesību izsoles rezultāti. Izsolē uzvarēja vienīgais pretendents – SIA "SP Austrumi", kas kopā ar sadarbības partneriem "INTEC Energy Solutions" bijušā lidlauka teritorijā, gandrīz 112 hektāru platībā, apņemas uzbūvēt saules enerģijas ražošanas parku.

Savukārt pašvaldība šajā projektā iesaistās, nodrošinot ceļa pieslēgumu Šūmaņu ceļam un teritorijas sagatavošanu – attīrīšanu no krūmiem un kokiem un celmu frēzēšanu – industriālā parka attīstībai.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 236 344,50 eiro bez PVN, tostarp SIA "SP Austrumi" finansējums ir 33 122 eiro un pašvaldības līdzfinansējums 203 222,50 eiro. 

Kopējās projekta investīcijas būs 63 miljoni eiro.

Savukārt pagājušā gada 16. novembrī noslēgta vienošanās ar AS "Augstsprieguma tīkls" par SIA "SP Austrumi" jauna elektroenerģijas pārvades sistēmas pieslēguma ierīkošanu.