foto: Edijs Pālens/LETA
“Tu saproti vispār kaut ko? Esi appīpējusies atnākusi?” – Tiesībsarga birojs šokā par bāriņtiesas darbinieces izturēšanos pret klienti
Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja izkārtne.
Sabiedrība
2023. gada 12. marts, 07:21

“Tu saproti vispār kaut ko? Esi appīpējusies atnākusi?” – Tiesībsarga birojs šokā par bāriņtiesas darbinieces izturēšanos pret klienti

Jauns.lv

Ja nebūtu pierādījumu, neticētu, ka tā notiek — tā kādas sievietes iesniegtu videomateriālu komentē Tiesībsarga birojā. Videomateriālā redzama kāda bāriņtiesas sēde, kurā bāriņtiesas pārstāvji pret klienti izturas familiāri, aizskarot viņas cieņu. Bāriņtiesu asociācija Tiesībsarga biroja mudinājumu aktualizēt ētikas jautājumus savukārt uzskata par nomelnošanu, vēsta portāls "lsm.lv".

"Ja cilvēks būtu bez pierādījuma stāstījis, kā bija, mēs, visticamāk, teiktu, ka tā nevar būt, ka tur ir stipri kaut kas pārspīlēts," atzina Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Video ir konfidenciāls, ar atļauju LTV ir to redzējusi, taču nedrīkst atskaņot, tāpēc inscenēja bāriņtiesas darbinieces sarunu ar video iesniedzēju. Sēdē piedalījās arī viņas bijušais dzīvesbiedrs – bērnu tēvs.

Fragments:

Bāriņtiesas pārstāve: Tu saproti šodien vispār kaut ko, vai nē?
Sieviete: Kaut kādas problēmas bija? Vai tad man bērni bija netīri?
Bāriņtiesas pārstāve: Tu saproti vispār kaut ko?
Sieviete: Vai man bērni bija netīri?
Bāriņtiesas pārstāve: Vai tu esi appīpējusies atnākusi?
Sieviete: Vai man bija mājās bardaks?
Bāriņtiesas pārstāve: Paldies par uzmanību, uz redzēšanos.
Sieviete: Nē, es līdz galam noklausīšos jūs.

Video kopējais garums pārsniedz pusstundu. Vēl viens fragments no sarunas:

Sieviete: Ja jau es tāda slikta, man bērnus tos noņēma nost Anglijā – tad ko tad viņš ar mani precējās un vēl divus uztaisīja? Ja jau redzeslokā es jau biju.
Bāriņtiesas pārstāve: Es domāju, ja laiku varētu pagriezt atpakaļ, diez vai viņš ar jums precētos un bērnus taisītu.
Sieviete: Diez vai es ar tādu vardarbīgu cilvēku precētos un bērnus taisītu. Iepriekšējo sievieti arī sita un žņaudza, ar kuru dzīvoja.
Bāriņtiesas pārstāve: Ko tad viņš, tāds maziņš, var kaut ko iesist un žņaugt.
Sieviete: Oi, armijā, armijnieks nevar. Viņš tik slābs, nespējīgs.

Tiesībsarga birojs saņemtā videomateriāla oriģinālu iesniedzis izvērtēšanai pašvaldībai, konkrētās bāriņtiesas darba devējam, vienlaikus aktualizējot nepieciešamību bāriņtiesām vadīties pēc ētikas kodeksa, vēsta "lsm.lv".

“Tādas attieksmes lietas, aizvainošana un ļoti personīga attieksme nav pieņemama nekādā gadījumā,” sacīja Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme.

Latvijas Bāriņtiesu darbinieku asociācija atteikusies no intervijas, jo Tiesībsarga publiski pausto informāciju uzskata par klaju bāriņtiesu reputācijas graušanu. Taču Bāriņtiesu asociācija no pašvaldībām neesot saņēmusi sūdzības par darbinieku attieksmi.