foto: Shutterstock
Pelču pagastā pēta, cik izmaksā bruņrupucis
Kuldīgas novada Pelčos sacelta trauksme – vai bruņrupucis apēd nodokļu maksātāju naudu? Tas nav nekāds joks, rupuča jautājums pat iztirzāts vietējā laikrakstā.
Novadu ziņas
2023. gada 5. marts, 08:20

Pelču pagastā pēta, cik izmaksā bruņrupucis

Kas Jauns Avīze

Kuldīgas novada Pelčos sacelta trauksme – vai bruņrupucis apēd nodokļu maksātāju naudu? Tas nav nekāds joks, rupuča jautājums pat iztirzāts vietējā laikrakstā.

Novembrī daudzviet Latvijā durvis apmeklētājiem “Leģendu naktī” vēra mistiskas un noslēpumainas vietas, kuras ikdienā ir slēgtas, tostarp Pelču pils, kuras vienā spārnā darbojas pagasta pārvalde.

Lai apmeklētājiem būtu interesantāk iepazīt vēsturiskās telpas, bija izdomātas dažādas interesantas aktivitātes un uzaicināti viesi. Viens no lūgtajiem bija pagasta pārvaldnieka Matīsa Ciņķa mīļdzīvnieks – bruņrupucis. Tikai viņš pēc “Leģendu nakts” nedevās uz iepriekšējo mājvietu, bet gan palika pilī jeb “pašvaldības pansijā”.

Par to satraukumu Kuldīgas laikrakstam “Kurzemnieks” paudusi kāda vietējā iedzīvotāja. Kā tā drīkst?! Par nodokļu naudu tagad tiek uzturēts personiskais bruņrupucis!

“Pašvaldība it kā cenšas taupīt un elektrības izdevumus samazināt, bet pagasta pārvaldē atrodas tā vadītāja Matīsa Ciņķa privātais mājdzīvnieks – bruņrupucis, kas dzīvo akvārijā. 24 stundas diennaktī tiek darbināts gan filtrs, gan LED gaismiņas, tērējot pašvaldības resursus. Vai komunālie izdevumi tiek atvilkti no pārvaldnieka algas? Un vai netiek pārkāpti dzīvnieka labturības noteikumi, ja sestdien un svētdien pārvalde nestrādā,” savas raizes izteikusi trauksmes cēlēja.

Avīzei izteiktā tautas balss sadzirdēta, un noskaidrojās, ka mēnesī bruņrupuča dzīvesvieta pašvaldības budžetam izmaksā ap trim eiro. Ciņķis “Kurzemniekam” klāsta, ka viņš bruņrupuci Pelču pilī netur tāpēc, lai taupītu elektrību mājās, bet gan vietējiem par prieku, un par to informēta arī novada dome.

Ciņķis stāsta: “Visi ienāk, priecājas un jautā, kā bruņrupuci sauc un ko tas ēd. Kad ir svaigas zivis, tas ēd arī tās. Biju paredzējis, ka bruņrupucis te būs tikai uz pāris dienām “Leģendu naktī”, bet visiem tā iepatikās, ka man nemaz neļauj nest to prom.”