Svinīgā maiņas ceremonijā Zemessardzes komandiera amatā stājas pulkvedis Kaspars Pudāns

22. februārī Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, notika Zemessardzes komandiera maiņas svinīgā ceremonija, kurā Zemessardzes komandiera amatā stājās pulkvedis Kaspars Pudāns, ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 22. februāris, 18:14

FOTO: svinīgā ceremonijā pie Brīvības pieminekļa amatā stājas jaunais Zemessardzes komandieris Pudāns

Jauns.lv/LETA

Šodien Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, notika Zemessardzes komandiera maiņas svinīgā ceremonija, kurā Zemessardzes komandiera amatā stājās pulkvedis Kaspars Pudāns, nomainot līdzšinējo komandieri brigādes ģenerāli Egilu Leščinski.

Komandiera maiņas svinīgo ceremoniju apmeklēja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Nacionālo bruņoto spēku vienību komandieri, virsseržanti, Zemessardzes vienību komandieri, virsseržanti, kā arī Zemessardzes sadarbības partneri no Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Dānijas, Polijas un Gruzijas, kā arī citi aicinātie viesi.

Kā zināms, valdība otrdien atbalstīja pulkveža Kaspara Pudāna iecelšanu Zemessardzes komandiera amatā.

foto: Ēriks Kukutis
Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns

Vienlaikus valdība lēma par brigādes ģenerāļa Egila Leščinska atbrīvošanu no  Zemessardzes komandiera amata. Leščinskis amatā tika apstiprināts 2019.gada maijā. Lai veicinātu virsnieku militāro karjeru, ņemot vērā dienesta intereses, Leščinska turpmākā militārā karjera plānota Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieka amatā.

Stājoties savā jaunajā amatā, pulkvedis Pudāns uzrunāja arī klātesošos zemessargus, aicinot “turpināt apliecināt savu gatavību būt zemessargiem, būt valsts aizsargiem, jo tas būs nepieciešams turpmāko uzdevumu veikšanai”.

“Pašreizējā situācija liecina, ka mums jākļūst arvien spēcīgākiem, mums jābūt spējīgajiem darboties ilgtspējīgāk un noturīgāk. Vienlaicīgi jābūt arī kreatīviem un spējīgiem adaptēties jebkuriem apdraudējumiem, kas var mūs skart. Es zinu, ka, paļaujoties uz jums zemessargiem, karavīriem, uz jūsu spējām, uz jūsu gatavību, mēs to paveiksim. Jūs esat lielākā vērtība un jūs esat tie, kas ļauj šobrīd droši teikt, ka Zemessardze jau ir stipra,” viņš uzsvēra.

Pudāns Nacionālajos Bruņotajos spēkos dienē kopš 1996.gada un no 2018.gada bija Zemessardzes 1.Rīgas brigādes komandieris. Februāra sākumā viņš atstāja brigādes komandiera amatu.

Ādažu poligonā notiek Zemessardzes 34. kājnieku bataljona lielgabalu vada kaujas šaušana

Nedēļas nogalē Ādažu poligonā notika Zemessardzes 34. kājnieku bataljona lielgabalu vada kaujas šaušana ar 100mm lielgabaliem, informē Aizsardzības ministrija.

gallery icon

Pudāns militāro izglītību ieguvis Baltijas Aizsardzības koledžā Igaunijā, Militārajā akadēmijā Francijā un Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Pudānam ir bakalaura grāds tiesību zinātnēs un maģistra grāds visaptverošās kvalitātes vadībā. Pulkvedis savulaik piedalījies starptautiskajā operācijā Afganistānā un pildījis militārā pārstāvja pienākumus militārajā pārstāvniecībā NATO/ES Briselē.

Svinīgi atjauno Zemessardzes bataljonus Rīgā un Bauskā

Rīgā šodien svinīgā ceremonijā atjaunoja Rīgā un Bauskā izvietotos Zemessardzes bataljonus.

gallery icon