Sabiedrība
2023. gada 10. februāris, 07:12

Ārsts Andrejs Ērglis: "Pēc jebkuras bojāejas nāk atdzimšana!"

Jauns.lv

Ārsts kardiologs Andrejs Ērglis, runājot par Latvijas tautsaimniecības uzrāvienu un perspektīvajām nozarēm, teic, ka šis laiks – vispirms kovids, un tagad briesmīgais Ukrainas karš – mums ļauj attīrīties no sārņiem skaidrāk saredzēt savu izdzīvošanas ceļu. Lai arī cik tas skaudri neskanētu, bet pēc katras bojāejas seko atdzimšana.

Saeimas apstiprinātais Latvijas izaugsmes modelis paredz, ka galvenais resurss, lai panāktu visas sabiedrības un katra indivīda dzīves līmeņa celšanos, ir iedzīvotāju gudrība un zināšanas. Līdz ar to arī jautājums - kuras tautsaimniecības nozares attīstība ar mūsu zināšanām un gudrību būtu jāceļ, lai mēs nostiprinātos pasaules attīstītāko valstu “klubiņā”?

foto: Ekrānuzņēmums
"Mums jārada maza, bet nišas produkcija," saka Ērglis, un piebilst, ka viena no ienesīgākajām lietām ir zinātnes eksports.

Andrejs Ērglis uzskata, ka mums jāseko Šveices piemēram. Visi domā, ka Šveices ekonomika atkarīga no banku sistēmas. Bet tā nebūt nav, atklāj Andrejs Ērglis un saka, ka banku sektors Šveices ekonomikā dod tikai 11% lielu pienesumu. Lauvas tiesu pievienotās vērtības dod mazie uzņēmumi.

“Lielas ražošanas Latvijā nevar attīstīt, mums tam nav ne telpas, ne darbaspēka. Mums jārada maza, bet nišas produkcija,” saka Ērglis, un piebilst , ka viena no ienesīgākajām lietām ir zinātnes eksports.

Un izaugsme nāks. “Lai cik tas šaušalīgi neskanētu, bet šis kovida laiks un tam sekojošais briesmīgais karš pēc būtības notīra sārņus un mēs vēl skaidrāk redzam izdzīvošanas ceļu, kas mums dod iespēju. Tas skan briesmīgi, bet pēc jebkuras bojāejas ir atdzimšana,” saka ārsts.

Tāpat Latvija var kļūt par enerģiju eksportējošo valsti. “Daudzi domā, ka tas ir neiespējami, bet tas ir absolūti iespējams. Mēs esam vieni no labākajiem atjaunojamās enerģijas ražotājiem un izmantotājiem, ko varam vēl vairāk paplašināt,” saka Andrejs Ērglis un piebilst, ka mums ir vēl pāris ļoti perspektīvas nozares – gan lauksaimniecība, gan farmācija.

Kā Pēteris Šmidre, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē mūsu tautsaimniecības iespējas, un kas būtu jādara, lai stiprinātu Latvijas uzņēmējdarbības vidi, skatieties Jauns.lv video.