Kultūra
2023. gada 4. februāris, 12:53

VIDEO: ukraiņu māksliniece emocionālā perfomancē nosēžas špagatā par katru kara dienu

Jauns.lv

Atklājot jaunu ekspozīciju “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991”, piektdien,  3. februārī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ukraiņu māksliniece Darja Kalašņikova sniedza emocionālu performani "Cik ilgi tas var turpināties?", kuras laikā špagatā nostājās par katru kara dienu - 345 reizes pusotras stundas laikā.

Darjas Kalašņikovas performance ir aizkustinājusi kritiķus un skatītājus daudzos mākslas festivālos. Tajā viņa caur kustību skaita dienas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, izaicinot sava ķermeņa fiziskās spējas. 

Ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašņikovas performance "Cik ilgi tas var turpināties?" LNMM

Atklājot jaunu ekspozīciju “Mūra nojaukšana. Latvijas māksla 1985–1991”, piektdien,  3. februārī, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) ukraiņu māksliniece Darja Kalašņikova sniedza ...

gallery icon

Priekšnesumā, kas norisināsies LNMM 3. stāva vestibilā, tika kombinēta mākslas vingrošana, autores izveidots pavadošais skaņas celiņš un gaisma. Atkārtojot vingrinājumus, māksliniece nospiedošā vienmuļībā mēra nu jau gandrīz gadu notiekošā kara ilgumu un ar ķermeni stāsta par Ukrainas pilsētām, kas daļēji vai pilnībā ir nopostītas. 

Darja Kalašņikova – māksliniece, politiskā aktīviste un bijusī mākslas vingrotāja no Luhanskas Ukrainā – nav bijusi mājās kopš 2014. gada, kad krievi okupēja viņas dzimto reģionu. Šobrīd viņa piedzīvo otro karu savā dzīvē.