foto: LETA
“Skats ir ļoti nepatīkams.” Rīdzinieks sūdzas par neizdarību savas mājas pagalmā
Apsniguši lapu maisi.
Sabiedrība
2023. gada 4. februāris, 06:02

“Skats ir ļoti nepatīkams.” Rīdzinieks sūdzas par neizdarību savas mājas pagalmā

Jauns.lv

Kāds portāla Jauns.lv lasītājs sūdzējās, ka pie viņa mājām Rīgas centrālajā daļā janvāra otrajā pusē joprojām nebija savākti vairāki desmiti pērno lapu maisi. Neviens par tiem neliekas ne zinis jau vairākus mēnešus. Arī "Rīgas namu pārvaldnieka” pārstāve atzina, ka ir atsevišķas adreses, kur ir zināmi lapu izvešanas aizkavējumi.

Lasītājs raksturoja situāciju pie savām mājām: "Mūsu daudzdzīvokļu ēkas apsaimniekošana uzticēta "Rīgas namu pārvaldniekam". Tā pārstāvji rudenī sagrāba vecās koku lapas un sabēra vairākos desmitos melno atkritumu maisu. Šos maisus novietoja gan mājas priekšpusē, gan pagalma daļā. 

Kopš maisu piepildīšanas un sakraušanas kaudzēs pagājuši jau vairāki mēneši, bet tie joprojām tur stāv... Neviens par maisiem neliekas ne zinis, tie jau vairākkārt apsniguši, daudzreiz salijuši un izskatās briesmīgi. Mums, mājas iedzīvotājiem, ik dienas jāstaigā tiem garām."

Skats ir ļoti nepatīkams

Lasītājs pauda neizpratni, kāpēc ēkas apsaimniekotājs šos lapu maisus ilgstoši nesavāc: "Nesaprotu, kādēļ šie lapu maisi joprojām stāv pie mājas?! Kādēļ lapas vispār vajadzēja grābt un bērt maisos, ja tos neviens jau mēnešiem neaizved prom? 

Tad jau būtu bijis labāk, ja lapas rudenī vispār negrābtu un atstātu zem kokiem. Tad vismaz visu ziemu nebūtu jānoskatās briesmīgajās melno maisu čupās! Skats ir ļoti nepatīkams. Mājas pagalmā un parādes pusē vairs nav patīkami uzturēties." 

Vajadzētu izvest lapas ātrāk 

Lasītājs arī norādīja, ka viņš un citi mājas iedzīvotāji ik mēnesi maksā diezgan ievērojamu summu ēkas apsaimniekotājam. "Domāju, ka par šo naudu būtu iespējams izvest pērnās lapas, negaidot vairākus mēnešus!"

foto: LETA
Savākto lapu maisi.

Kā situāciju skaidro uzņēmumā? 

Portāls Jauns.lv vērsās pie "Rīgas namu pārvaldnieka” un lūdza komentēt lasītāja aprakstīto situāciju un izskaidrot, kāpēc janvāra otrajā pusē pie daudzdzīvokļu ēkas Rīgas centrālajā daļā joprojām atrodas vairāki desmiti rudens lapu maisi.

„Rīgas namu pārvaldnieka” Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja Una Grenevica skaidroja: “Kopumā Rīgā lapu izvešana tiek veikta, tomēr ir atsevišķas adreses, kur ir zināmi aizkavējumi. 

Pērnā gada izskaņā beidzās līgums ar uzņēmumu, kas veica šo lapu izvešanu. Veicot obligātās iepirkuma procedūras, šobrīd ir noslēgti līgumi par pērnā gada lapu izvešanu ar tiem uzņēmumiem, kas apsaimnieko attiecīgo teritoriju sadzīves un šķirotos atkritumus.”

Jārēķinās ar laika apstākļiem 

Viņa noradīja, ka janvāra otrajā pusē būtiski lapu izvešanu ietekmēja laikapstākļi, jo īpaši lapas, kas apjoma dēļ neatrodas maisos, salā nav iespējams iekraut atkritumu apsaimniekotāju transportlīdzekļos.

Grenevica solīja: kad āra temperatūra stabili turēsies pietiekami silta, lapu izvešana tiks veikta pilnā apjomā.