Sabiedrība
2023. gada 2. februāris, 07:13

Uzņēmējs Pēteris Šmidre: "Cilvēks – kara mašīnas turpinājums"

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre, runājot par vēlmi Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu, teic, ka mūsdienu karš mainījis savu raksturu: “Tas ir tehnoloģiskais karš. Šodien ir vajadzīgi speciālisti, kuri var vadīt dronus un karot frekvenču karā. Tagad karavīrs vairs nav tas, kas vienkārši skraida un sēž ierakumos – šodien cilvēks karā ir kara mašīnas turpinājums, nevis otrādi”. Un šādi augsti tehnoloģiski attīstīti armijas cilvēki mums arī jāgatavo.

2006. gadā Latvijā dienestu pabeidza pēdējie obligātā dienesta kareivji Latvijā, bet kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā toreizējais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks aktualizējis jautājumu, vai mūsu valstī nebūtu jāatjauno obligātais dienests?

Jauns.lv jautāja, ko par to domā uzņēmējs Pēteris Šmidre. Viņš saka, ka pašreiz mums jāatbild modernā kara izaicinājumiem un obligātajā dienestā mēs varam sagatavot augsti tehnoloģiski attīstītus armijas cilvēkus.

foto: Ekrānuzņēmums
Ir galīgi nevietā šodien obligāto dienestu asociēt ar to, kādu armiju un karavīrus mēs redzējām padomju okupācijas laika, norāda Šmidre.

Un, gatavojot šādu dienestu, pirmām kārtām nebūtu jāmeklē atbildes uz tādiem triviāliem jautājumiem, kā - kur dzīvos karavīri un kas viņus baros (tas viss nokārtosies pats par sevi), bet gan par to, kā mēs ar savu obligāto militāro dienestu iekļausimies kopējā NATO struktūrā.

Ir galīgi nevietā šodien obligāto dienestu asociēt ar to, kādu armiju un karavīrus mēs redzējām padomju okupācijas laika. Arī pats Pēteris Šmidre trīs mēnešus bija iesaukts “krievos” un no tā laika atceras tikai to, ka tolaik visu laiku sāpēja galva, un tādu kārtību viņš ne atbalsta, ne arī kādam rekomendētu. Tagad ir pavisam citi laiki.

Mūsu dienās obligātais dienests sagatavotu augsti kvalificētus speciālistus, kas varētu piedalīties gan “radio karos”, gan “dronu pārprogrammēšanā”, un tas nāktu par labu ne tikai bruņotajiem spēkiem, bet arī pašiem jauniesaucamajiem, jo viņi apgūtu jaunu, prestižu un pieprasītu profesiju.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts Andrejs Ērglis vērtē obligātā militārā dienesta atjaunošanu mūsu valstī, skatieties šeit.