Sabiedrība
2023. gada 20. janvāris, 10:40

Andrejs Ērglis: jābūt latviešu valodas "maigajai varai"

Jauns.lv

“Galvenā lieta ir valoda,” saka ārsts kardiologs Andrejs Ērglis, runājot par to, kas pirmām kārtam ir nepieciešams, lai Latvijā mazināto nelojālo pilsoņu skaitu. “Ja mums būs pietiekams latviešu valodas lietojums, jūs redzēsiet, ka šīs lietas ļoti, ļoti ātri pašas sakārtosies,” viņš teic.

Ikdienā esam pamanījuši Latvijai nelojālus cilvēkus. Tos, kuri nav mūsu valsts pilsoņi, varam izraidīt no Latvijas un tad viņi mums galvassāpes vairs neradīs. Bet ko darīt ar tiem, kuri ir klaji agresīvi noskaņoti pret Latviju, kaut arī ir šīs valsts pilsoņi? To Jauns.lv jautāja ārstam kardiologam Andrejam Ērglim.

foto: Rojs Maizītis
"Pašreiz ir kara laiks, un tagad no mums nevar prasīt tādu toleranci, kāda bija miera laikā," uzsver Andrejs Ērglis.

Atzīstot, ka mūsu sabiedrībā ir nelojāli pilsoņi, viņš, kā galveno, lai tiktu mainīts viņu redzējums, uzskata pašu latviešu stāju, kuriem jābūt ar stingru mugurkaulu, lai stiprinātu latviešu valodas dominanti. “Ir jāatšķir laiki. Pašreiz ir kara laiks, un tagad no mums nevar prasīt tādu toleranci, kāda bija miera laikā,” uzsver Andrejs Ērglis, sakot, ka no savas pieredzes zina daudzus tā saucamos cittautiešus, kas “jau sen ir latvieši un ir ārkārtīgi lieli patrioti”. Tādi ir starp viņa neskaitāmajiem dažādu tautību pacientiem: “Tā ir mana dziļa pārliecība, kas nebalstās tikai uz kaut kādu “Rīgas tusiņu” pieredzi, bet gan uz to, ka man ir daudz pacientu no visas Latvijas”.

Tādēļ viņš uzskata, ka lojalitāte/nelojalitāte mūsu sabiedrībā nav liela problēma. Un tagad, kad kara dēļ notiek mūsu kultūrtelpas maiņa no “krievu pasaules” daudz piederīgākajai Rietumeiropai, tas redzams īpaši. Mums jābūt ar pietiekamu pašcieņu un jāīsteno latviešu valodas “maigās varas” politika – “samta cimds ar dzelkšņiem”.

Pētera Šmidres, Jurģa Liepnieka un Andreja Ērgļa pārdomas par to, kā mazināt Latvijai nelojālo sabiedrības daļu skaties šeit.