Kriminālvajāšanai izdotais deputāts Liepiņš atsakās pamest Saeimas sēdi, tāpēc to uz nedēļu atliek
Deputāts Dainis Liepiņš.
Politika
2015. gada 16. aprīlis, 11:06

Kriminālvajāšanai izdotais deputāts Liepiņš atsakās pamest Saeimas sēdi, tāpēc to uz nedēļu atliek

Jauns.lv

Šodien plānotā Saeimas sēde tika uz nedēļu atlikta, jo deputāts Dainis Liepiņš (LRA) vairākkārtīgi atteicās pamest Saeimas sēžu zāli.

Liepiņš neņēma vērā Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK) aicinājumus atstāt deputāta vietu un pamest sēžu zāli. Saeimas priekšsēdētāja informēja Liepiņu, ka viņš parlamenta sēdi var vērot kā apmeklētājs no Viesu sektora. Pēc tam Mūrniece vēlreiz aicināja deputātu atstāt sēžu zāli, taču, tā kā Liepiņš joprojām neatstāja savu vietu, sēdes vadītāja izsludināja tehnisko pārtraukumu, kura laikā tika sasaukta Saeimas Prezidija un Frakciju padomes kopsēde.

Prezidija un Frakciju padomes kopsēdē klātesošajiem, tostarp Liepiņam, bija iespēja izteikties, un tās noslēgumā Mūrniece lūdza Liepiņu respektēt Prezidija un Frakcijas padomes vairākuma viedokli, ka deputātam saskaņā ar Kārtības rulli nav tiesības piedalīties Saeimas sēdē.

Taču pēc kopsēdes, atsākot Saeimas sēdi, Liepiņš atkal atgriezās savā deputāta vietā un atteicās to pamest. Tāpēc atkal tika izsludināts īss pārtraukums, kura laikā Prezidija un Frakciju padomes kārtējā kopsēdē Mūrniece ierosināja šīs situācijas dēļ atlikt Saeimas sēdi uz nedēļu. Neviens neizteica iebildumus par lēmumu izsludināt Saeimas sēdes pārtraukumu līdz 23.aprīlim.

Trešo reizi atsākoties Saeimas sēdei, deputāta Liepiņa sēžu zālē nebija. Tāpēc sēdes tā brīža vadītājs, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze (ZZS) secināja, ka parlamentārietis Liepiņš ir ņēmis vērā Prezidija un Frakciju padomē paustos viedokļus un Saeimas sēdi var turpināt. Taču deputāta prombūtni konstatēja arī Liepiņa partijas biedrs Artuss Kaimiņš (LRA), kurš aicināja pārtraukt šādu situācijas attīstību un devās ārā no sēžu zāles.

Drīz vien Kaimiņš kopā ar Liepiņu atgriezās zālē, un Daudze konstatēja, ka deputāts tomēr ignorē gan Saeimas Prezidiju un Frakciju padomes viedokli, gan Juridiskā biroja skaidrojumu. Tāpēc sēdes vadītājs Prezidija vārdā izsludināja sēdes pārtraukumu līdz nākamās ceturtdienas plkst.9.

Deputāts nepakļāvās Saeimas Prezidija lēmumam, kas pieņemts, konsultējoties ar Frakciju padomi, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Kā skaidro Saeimas Juridiskajā birojā, deputāts Liepiņš nedrīkst piedalīties Saeimas un tās komisiju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, jo šī gada 5.februārī parlaments piekrita deputāta Liepiņa krimināllietas turpmākai iztiesāšanai. Šāds liegums ir spēkā līdz kriminālvajāšanas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs tiesas spriedums, paredz Saeimas Kārtības rullis.

Liepiņa klātbūtne sēžu zālē tika konstatēta sēdes sākumā, un Saeima šodien nepaguva izskatīt nevienu no vairāk nekā 40 darba kārtības jautājumiem.

Neoficiāli izskanējis pieļāvums, ka viena no iespējām, kā deputātam mēģināt liegt iekļūšanu sēžu zālē, ja viņš to vēlētos veikt nākotnē, būtu apsardzes novietošana pie sēžu zāles ieejām.

Iepriekš Saeima ir lēmusi par atļauju izdot deputātu Liepiņu kriminālvajāšanai. Kriminālvajāšanā izdotajiem Saeimas deputātiem ir liegts piedalīties Saeimas un komisiju sēdēs.

LETA / Foto:  Edijs Pālens/LETA