Novadu ziņas
2023. gada 12. janvāris, 16:10

Satraucošs video no Jēkabpils: pārplūdusī upe strauji laužas cauri māju pagalmiem

Jauns.lv

Ar satraucošu video no Jēkabpils sociālajā vietnē "Twitter" dalījusies Gita. Viņa norāda, ka situācija viņas dzimtajā pilsētā kļuvusi ārprātīga.

"Dažas omītes, kuras gadu desmitiem dzīvo upes tuvumā, saka, ka nekad nav pieredzējušas tik lielus plūdus. Pavasarī regulāri tiekam galā ar kūstošu sniegu/ledu Daugavā. Bet šis ir nākamais līmenis," raksta Gita.

Jēkabpilī spēkā sarkanais brīdinājums par plūdiem. 2023. gada janvāris

Naktī uz ceturtdienu Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis sarkano brīdinājumu Jēkabpils novadā par ļoti augstu ūdens līmeni Daugavā.

gallery icon

Videonovērošanas kamerā uzņemtajā video redzams, ka plūdi pilsētā ir tiešām katastrofāli, turklāt applūdusī upe virzās cauri māju pagalmiem ar stipru straumi.

Ar video sociālajos tīklos dalījies arī meteorologs Toms Bricis.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Daugavā pie Jēkabpils izsludināts sarkanās pakāpes brīdinājums, jo ūdens līmenis tur pārsniedzis jau 7,78 metrus virs stacijas nulles līmeņa. Sarkanās pakāpes brīdinājums nozīmē, ka ir liela iespēja rasties ievērojamiem postījumiem plašā teritorijā un ka var būt apdraudēta cilvēku dzīvība.

Ūdens līmeņa izmaiņām Daugavas posmā pie Jēkabpils pilsētas iespējams sekot arī tiešsaistes video.

Plūdu draudu gadījumā, iedzīvotāji aicināti zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības tālruņa numuru 112. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Daugavā no Polockas Līdz Jēkabpilij turpina iet vižņi, sablīvējums kļūst garāks. Šodien ledus sablīvējuma gals ir pie Jēkabpils, turpina nākt jauni vižņi, blīvēties lejpus pilsētai un pie tās. Periodiski ledus un vižņu masas sakustās, tad nosvārstās ūdenslīmenis, tomēr tam joprojām ir tendence paaugstināties. 

Tikmēr pārējā valstī spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ūdenslīmeni, savukārt Pļaviņu ūdenskrātuvē spēkā ir oranžās pakāpes brīdinājums.

Jēkabpilī applūdusi Sakas sala un ceļš

Tikmēr Sakas salā, sakustoties ledus sastrēgumam, naktī applūdušas Gravānu daudzdzīvokļu mājas, vasarnīcu rajons un autobusu parka teritorija, ziņo Jēkabpils pašvaldība. ...

gallery icon

Šodien pēc lietus ūdenslīmeņa kāpums ir sācies lielākajā daļā rietumu daļas upju kā arī Daugavas baseina lejteces upēs: Lielajā Juglā un Ogrē. Ogres lejtecē atsākusies ledus iešana, gaidāmas krasas ūdenslīmeņa izmaiņas. Lielupē joprojām saglabājas paaugstināts ūdenslīmenis.

Sinoptiķi prognozē, ka šonedēļ un nākamās nedēļas sākumā Latviju vēl šķērsos vairākas plašas nokrišņu zonas, visintensīvākā svētdien. Gaisa temperatūra šajā periodā būs augstāka par 0 grādiem – pamatā līs. Līdz ar to ūdens līmeņa paaugstināšanos izraisīs arī lietavas. Tuvākajās dienās kusīs sniegs un ledus. No jauna izveidojusies ledus sega nav stipra un tā sāks sairt. Upju straujākajos posmos sāksies ledus iešana, veidosies vēl jauni sablīvējumi, daudzviet paaugstināsies ūdenslīmenis.