foto: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.
Deviņstāvu mājas bēniņos Purvciemā iemaldījies vistu vanags
Izglābtais vistu vanags
Sabiedrība
2023. gada 5. janvāris, 16:10

Deviņstāvu mājas bēniņos Purvciemā iemaldījies vistu vanags

Jauns.lv

Uzņēmums SIA "Rīgas Namu pārvaldnieks" (RNP) sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu izglābis Purvciema deviņstāvu mājas bēniņos nonākušu vistu vanagu, informē zoodārzā.

Atsaucoties uz RNP aicinājumu, 3. janvārī Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza speciālistu vadībā notverts Purvciema deviņstāvu mājas bēniņos iemaldījies putns. Pēc RNP sniegtās informācijas, bēniņu viesis identificēts kā ērglis, taču, ierodoties palīdzēt putnam atgriezties ierastajā lidošanas telpā, konstatēts, ka tas ir vistu vanags, turklāt – gredzenots.

Vistu vanags ir Latvijā plaši sastopama dienas plēsīgo putnu suga, kas diezgan bieži pamanāma arī pilsētu vidē. Tas ligzdo parkos vai arī industriālajās teritorijās augstu kokos, un mielojas ar dažādiem pilsētā sastopamiem putniem – mājas baložiem, vārnām u.c. Par šī plēsīgā putna darbības rezultātiem dažviet parkos liecina medījumu spalvu kaudzītes uz zemes.

foto: Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs.
Izglābtais vistu vanags

"Acīmredzot arī šajā gadījumā putns, ķerot baložus, bija iekļuvis daudzstāvu mājas bēniņos, taču nav spējis atrast izeju no tiem. Plēsīgajiem putniem atgadās līdzīgas nelāgas situācijas, taču kamēr šeit patvērumu atrod vietējā baložu populācija, tikmēr plēšputnam bads nav jācieš," spriež zooloģiskajā dārzā.

Pirms vairāk nekā piecpadsmit gadiem Rīgas Zooloģiskā dārza speciālisti devušies glābt ūpi, kurš savā aizrautībā bija nonācis līdzīgā situācijā. Arī toreiz putnam nekas nekaitēja un jau itin drīz pēc noķeršanas putns nonāca savā ierastajā vidē Imantas mežos. 

Rīgas Zooloģiskajā dārzā Ziemas naktis

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no 25. novembra līdz 8. janvārim notiks Ziemas naktis Zoodārzā. Šajā laikā zoodārza vārti būs atvērti arī ...

gallery icon

Sazinoties ar ornitologu Imantu Jakovļevu, kas gredzenoja šo putnu, noskaidrots, ka vistu vanaga tēviņš gredzenots 2022. gada 20. maijā Rīgā, Pļavnieku mežā. Putns tika nogādāts Rīgas Zooloģiskajā dārzā, kur apskatīts, atzīts turpmākajām gaitām par labu esam un izlaists pie Ķīšezera.

Pēc Latvijas Gredzenošanas centra datiem, katru gadu Latvijā vidēji tiek gredzenoti 30 tūkstoši putnu un saņemti ap 500 ziņojumu par atrastiem gredzenotiem putniem. Putnu gredzenošana palīdz pētīt dažādus putnu ekoloģijas un uzvedības jautājumus, iegūt informāciju par galvenajiem putnu migrēšanas ceļiem un ziemošanas vietām. Pašlaik Latvijas Gredzenošanas centra viens no galvenajiem izpētes punktiem ir sekošana izmaiņām putnu populācijās. Reģistrējot datus un zinot izmaiņas, kas brīdina par iespējamo sugas skaita kritumu, ir iespējams veikt efektīvus sugas aizsardzības pasākumus.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzimis ziemeļbriežu mazulis

17. maija rītā zoodārza darbiniekus ziemeļbriežu aplokā sagaidīja norūpējusies briežu māte Lime, sargājot un aprūpējot nupat dzimušo mazuli.

gallery icon

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs aicina - ja pamani kādu savvaļas iemītnieku situācijā, no kuras ar paša spēkiem tas izkļūt nevar, sazinies ar vietējo pašvaldību. Gadījumos, ja dzīvnieks ir nonācis dzīvībai bīstamā situācijā, Dabas aizsardzības pārvalde iesaka zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112.

Zoodārzā nav sliktu laika apstākļu

“Bet viņi taču ir no Āfrikas!”, pamanot sniegā sprauni rotaļājamies lauvēnus Teiku un Vari, neviļus iesaucas sirma zoodārza apmeklētāja, un ...

gallery icon

Dzīvnieku mazuļi Rīgas Zooloģiskajā dārzā

gallery icon

Kā nosauksi, tā augs... Dzīvnieku vārdu izvēle zooloģiskajā dārzā nav tas vieglākais uzdevums

Rīgas Zooloģiskā dārza 109. dzimšanas dienas gaidās 9. un 10. oktobris ir izsludinātas par “Dzīvnieku dienām”, kad apmeklētāji, kuru vārds ...

gallery icon