foto: Rojs Maizītis / Rīgas Viļņi
Vēsturnieks saraksta atmiņu kladi par pionieru laiku
“Ziemassvētki man bija tāda nesaprotama diena – man ģimenē neteica, ka ir tādi svētki, bet teica – šodien nedrīkst iet hokeju spēlēt,” vienu no padomju laika dīvainībām atceras vēsturnieks Valdis Klišāns.
Kultūra
2022. gada 23. decembris, 05:42

Vēsturnieks saraksta atmiņu kladi par pionieru laiku

Kas Jauns Avīze

“Pieauguša puikas atmiņu klade” – grāmatu ar šādu nosaukumu sarakstījis Valdis Klišāns, vēsturnieks, pedagogs, grāmatu apgāda “Zvaigzne ABC” vēstures projektu vadītājs. Tā ataino padomju laiku tā, kā to tolaik redzēja puika, vēlāk skolnieks un students.

Vecākajai paaudzei tā dod iespēju pagremdēties atmiņās, jauniešiem uzzināt ko vairāk par tā laika realitāti. Grāmata ir ļoti bagātīgi ilustrēta, bet ievadā ir īpaša sadaļa – “Padomijas laika žargonvārdi, lamuvārdi un rusicismi latviešu valodā”.

“Grāmata ir savdabīga ar to, ka tās pamatā ir pilnīgi nenopietni “Facebook” komentāri, kas tapuši pēdējo trīs gadu laikā. Sākotnēji tos rakstīju vienkārši aiz gara laika, lai relaksētos no nopietniem darbiem – pirms kāda laika šādā nolūkā gāju pīpēt, bet kopš atmešanas to aizvietoju ar nenopietnu rakstīšanu.

Tad nu sāku tur likt dažādas epizodes ar bērnības un jaunības atmiņām par dzīvi Padomju Savienībā, kas saglabājušās atmiņā. Pārsvarā tie bija dažādi sadzīviski nieki – par automašīnām, sabiedrisko transportu, skolas gaitām ar visām oktobrēnu un pionieru padarīšanām. Tad nāca klāt tikai tam laikam raksturīgie pasākumi – studentu celtnieku vienības, lielie laivu braucieni, braukšana dzērvenēs rudenī un darbaļaužu demonstrācijas,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Klišāns.

Grāmatā ir aprakstīti arī savā ziņā amizanti gadījumi. “Trešajā klasē, kad bija jāstājas pionieros, mēs ar klasesbiedru uzpīpējām. Viņu noķēra, es paspēju aizmukt, bet šo pionieros nepaņēma – bija puņķi, asaras un lūgšanās, bet nekā. Vēlāk, kad viņš Atmodas gados kļuva pazīstamāks cilvēks, dzirdēju viņa interviju radio – stāstīja, ka jau padomju gados esot dziļi ienīdis komunistisko režīmu un apzināti atteicies stāties pionieros.”