foto: LETA
Potenciālās koalīcijas partijas sāk darbu pie valdības deklarācijas konsolidētās redakcijas
Politika
2022. gada 21. novembris, 07:49

Potenciālās koalīcijas partijas sāk darbu pie valdības deklarācijas konsolidētās redakcijas

Jauns.lv/LETA

No šodienas potenciālās koalīcijas partijas plāno sākt darbu pie valdības deklarācijas konsolidētās redakcijas.

Aizvadītajā nedēļā jauno valdību veidojošās partijas darba grupās sāka strādāt pie valdības deklarācijas projekta. Pie atsevišķu darba grupu deklarācijas daļām politiķi strādāja līdz nedēļas izskaņai.

Svētdien viens no premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētās partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) līderiem Arvils Ašeradens (JV) aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka JV uzticētās deklarācijas projekta sadaļas līdz nodošanas termiņa beigām būs pabeigtas.

Arī viens no partiju apvienības "Apvienotais saraksts" (AS) līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) aģentūrai LETA teica, ka darbs visās deklarācijas projekta sadaļu darba grupās notiek intensīvi jau vairākas dienas. Lai arī svētdien pa dienu vēl notika viedokļu saskaņošana, ideju apmaiņa un komentāru sniegšana, Smiltēns pauda pārliecību, ka līdz dienas beigām deklarācijas projekta sadaļas tiks iesniegtas.

Saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV varētu ieņemt septiņus amatus - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amats. Savukārt Nacionālajai apvienībai (NA) būtu četri ministru posteņi - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amati.

Atbilstoši šim sadalījumam starp partijām tika dalīta atbildība par valdības deklarācijas dažādu sadaļu izstrādi.

AS politiķis Andris Kulbergs intervijā LTV gan ir paudis, ka vienošanās par atbildības jomu sadali topošajā valdībā vēl nav panākta, lai gan Kariņš un prezidents Egils Levits pēc tikšanās paziņoja, ka pēdējās dienās panākts ievērojams progress attiecībā uz jaunās koalīcijas darba virzieniem un vienošanās par atbildības jomu sadali.

AS solījās piedāvāt potenciālās koalīcijas partijām - NA un JV - parakstīt vēl vienu memorandu, žurnālistiem sacīja viens no AS dibinātājiem, uzņēmējs un arhitekts Uldis Pīlēns. Viņš norādīja, ka šo dokumentu varētu nosaukt par "memorandu 2" un tajā būtu jāatspoguļo nākamās koalīcijas uzdevumi turpmākajiem gadiem un finansiālais ietvars. Tas, pēc Pīlēna paustā, varētu palīdzēt ātrāk virzīties uz priekšu ar valdības izveidi.

Pīlēna ieskatā, no sākuma ir jāizveido dokuments ar uzdevumiem koalīcijai un finansiālo ietvaru, tad varētu tapt valdības deklarācija un tikai tad varētu runāt par atbildības sfēru sadalījumu saskaņā ar Kariņa piedāvājumu, ja AS gūs pārliecību, ka koalīcija spēs izpildīt savus uzdevumus.