foto: Shutterstock
Aicina ziņot par notriektiem dzīvniekiem
Diennakts tumšajā laikā, sevišķi krēslas un rītausmas stundās, dzīvnieki kļūst aktīvāki un var šķērsot ceļus.
112
2022. gada 6. novembris, 07:38

Aicina ziņot par notriektiem dzīvniekiem

Kas Jauns Avīze

Valsts meža dienests (VMD) aicina par notriektajiem un kritušajiem dzīvniekiem ziņot lietotnē “Mednis”.

Kaut arī pēdējā laikā nedaudz mazinājies notriekto dzīvnieku skaits, autovadītājus aicina būt uzmanīgākiem. 2022./2023. gada medību sezonā VMD reģistrējis 1033 uz ceļiem notriektus medījamos dzīvniekus, tajā skaitā 103 aļņus, 85 staltbriežus, 680 stirnas un 54 mežacūkas. Iepriekšējā medību sezonā šajā pašā periodā VMD reģistrēja 1269 notriektus dzīvniekus.

“Rudens un ziemas periodā redzamība uz autoceļiem pasliktinās gan agrākas tumsas iestāšanās, gan sliktu laikapstākļu dēļ. Diennakts tumšajā laikā, sevišķi krēslas un rītausmas stundās, dzīvnieki kļūst aktīvāki un var intensīvi baroties mežsaimniecības un lauksaimniecības kultūrās, kas atrodas blakus autoceļiem. Šajā laikā dzīvnieki var pastiprināti šķērsot autoceļus un izraisīt sadursmes ar transportlīdzekļiem,” norāda VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Ja šādā sadursmē cietuši cilvēki vai auto, jāziņo Valsts policijai. Par notriektiem un kritušiem medījamajiem dzīvniekiem jāinformē VMD, ko var darīt, izmantojot bezmaksas lietotni “Mednis”, tā pieejama gan “Android”, gan “Apple iOS” ierīcēm. Lietotne ir savienota ar VMD informācijas sistēmu “Meža valsts reģistrs”. Dienests saņemto informāciju izvērtē, apstrādā un reģistrē faktu par bojā gājušo dzīvnieku, kā arī pieņem lēmumu par tālāko rīcību.

Pēc sadursmes ar meža dzīvnieku vēlams sagaidīt atbildīgo dienestu ierašanos, kas izlems, kā rīkoties. VMD atgādina, ka notriekto dzīvnieku nedrīkst piesavināties – šāda rīcība ir klasificējama kā medību produkcijas piesavināšanās, par ko piemērojams sods.