Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Apsver noteikt kriminālatbildību personām, kuras izmanto viltotas numurzīmes
foto: LETA
Attēlam ilustratīva nozīme.
Sabiedrība

Apsver noteikt kriminālatbildību personām, kuras izmanto viltotas numurzīmes

Jauns.lv/LETA

Patlaban problēma ar aizdomīgām transportlīdzekļu numurzīmēm ir nedaudz mazinājusies, tomēr Saeimā vēl turpināsies diskusijas par kriminālatbildības noteikšanu personām, kuras izmanto viltotas numurzīmes.

Apsver noteikt kriminālatbildību personām, kuras i...

Septembra vidū Valsts policija (VP) paziņoja, ka tobrīd nepilnu divu nedēļu laikā konstatējusi vairāk nekā 30 gadījumus, kad satiksmē pamanīti transportlīdzekļi ar aizdomīgām numurzīmēm - tās lielākoties bija manītas automašīnām no Krievijas.

Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas sēdē otrdien VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Juris Jančevskis norādīja, ka saistībā ar administratīvajiem procesiem problēma sākās septembrī, kad sabiedrība un policija pati konstatēja, ka ielās parādās vairāk automašīnu ar izmainītām numurzīmēm.

Pārsvarā šie gadījumi bija Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, kuru vadītāji numurzīmes bija izmainījuši, slēpjot valstspiederību un identitāti. Šo transportlīdzekļu vadītāji policijai apgalvojuši, ka šādi rīkojušies, lai izvairītos no iespējamiem uzbrukumiem, kas varētu tikt vērsti pret viņiem kā pret Krievijas iedzīvotājiem, norādīja Jančevskis.

"Patlaban situācija ir nedaudz uzlabojusies un tendence samazinās. Mēs paši mazāk novērojam šos gadījumus, gan informāciju no iedzīvotājiem mazāk saņemam," norādīja Jančevskis.

Neskatoties uz to, ka patlaban šī parādība ir vairāk vērojama Krievijas transportlīdzekļiem, iepriekš līdzīgas darbības veikuši arī Latvijas iedzīvotāji. Baidoties par numurzīmes nozaudēšanu vai nozagšanu, Latvijas iedzīvotāji vienkārši izgatavojuši dublikātu, bet oriģinālie numuri tikmēr atradušies spēkrata bagāžniekā vai mājās.

VP pārstāve Antra Stradiņa, runājot par kriminālprocesiem ar viltotajām Krievijas valsts numurzīmēm, norādīja, ka Rīgā patlaban ir sāktas trīs šādas lietas. Visos gadījumos numurzīmes ir izņemta un tiek veikta ekspertīze. Vienā gadījumā izņemta automašīna, jo nav bijis iespējams noskaidrot tās piederību, pārējos divos gadījumos transportlīdzekļi ir atdoti atpakaļ īpašniekam.

Gan policijas pārstāvji, gan apakškomisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) atzina, ka patlaban par braukšanu ar izmainītām numurzīmēm ir paredzēta tikai administratīvā atbildība Ceļu satiksmes likumā, bet kriminālatbildība ir paredzēta par izgatavošanu.

Patlaban Krimināllikuma norma paredz atbildību par transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenta, agregāta un reģistrācijas numura zīmes nelikumīga izgatavošanu, realizēšanu, izsniegšanu, viltošanu, iznīcināšanu un nolaupīšanu. Judins rosinājis izdarīt grozījumus, kas paredz, ka atbildību arī par numurzīmes viltojuma izmantošanu.

Savukārt Ceļu satiksmes likums paredz administratīvo atbildību par braukšanu ar transportlīdzekli, kura numura zīme neatbilst valsts standartam, ir pilnībā vai daļēji izmainīta, aizsegta, pārklāta ar aizsargmateriāliem, mehāniski bojāta, locīta vai apslēpta citā veidā.

Stradiņa norādīja, ka policija sliektos atbalstīt Judina priekšlikumu par viltojuma izmantošanu paredzot kriminālatbildību. Savukārt no Ceļu satiksmes likuma būtu nepieciešams svītrot vārdus "pilnībā vai daļēji izmainīta". Tas nepieciešams, lai nerastos normu kolīzija, kad par vienu un to pašu pārkāpumu ir divas dažādas atbildības paredzētas.

Ņemot vērā policijas pārstāves minēto kolīziju, Judins arī norādīja, ka vajadzēs no likuma izslēgt administratīvo atbildību un, ja būs atbalsts no Juridiskās komisijas būs jāgroza Ceļu satiksmes likums.

Ņemot vērā minēto viedokļu apmaiņu paredzams, ka iespējamos grozījumus Krimināllikumā vētīs kādā no nākamajām Juridiskās komisijas sēdēm un šonedēļ vēl būs iespējams iesniegt precizējumus.

Jau ziņots, ka gadījumos, kad iedzīvotāji pamana automašīnas ar numuriem bez atpazīšanas simboliem, iedzīvotāji aicināti ziņot policijai.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka Krievijā nelegāli izgatavotas automašīnu numura zīmes bez valsts identifikācijas piedāvā iegādāties, lai šīs valsts autovadītājiem Eiropā nebūtu "jāizbauda" augošā nepatika pret Krieviju saistībā ar tās sākto karu pret Ukrainu.