foto: LETA
Sākas potenciālo koalīcijas partiju sarunu "otrais raunds"
"Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" pārstāvis, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (no kreisās), "Apvienotais saraksts" pārstāvji - "Latvijas Liepājas partija" līdzpriekšsēdētājs, "Latvijas Zaļā partija" vadītājs, 13. Saeimas deputāts Edgars Tavars un "Latvijas Reģionu apvienība" valdes priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, partijas partijas "Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" pārstāvji - partijas valdes locekle, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, partijas priekšsēdētājs, 13. Saeimas deputāts Raivis Dzintars, ekonomikas ministre Ilze Indriksone un "Apvienotais saraksts" pārstāvji - Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns un Liepājas partijas priekšsēdētājs Uldis Sesks piedalās preses brīfingā pēc tikšanās, kurā pārrunāja valdības prioritātes un darāmos darbus 14. Saeimā.
Politika
2022. gada 10. oktobris, 07:55

Sākas potenciālo koalīcijas partiju sarunu "otrais raunds"

Jauns.lv/LETA

"Apvienotā saraksta" (AS) politiķis Uldis Pīlēns ir norādījis, ka "Jaunās vienotības" (JV) pārstāvji politiskajam spēkam ir piedāvājuši tikšanos, lai turpinātu darbu pie potenciālās koalīcijas veidošanas. Tomēr komentārus par tikšanās laikiem un plānotajiem sarunu tematiem JV pārstāvji pagaidām nesniedz, minot, ka atbildēs uz jautājumiem pēc šodien plkst.11 plānotās JV valdes sēdes.

Ceturtdien pēc AS un NA tikšanās Pīlēns uzsvēra, ka no šīs nedēļas ar paveicamo darbu apkopošanu ir jāsāk strādāt "vēl detalizētāk".

Savukārt partija "Progresīvie" šonedēļ uz sarunām aicināšot gan AS, gan Nacionālo apvienību (NA), lai pārrunātu iespējamo sadarbību, Latvijas Televīzijas raidījumā raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja "Progresīvo" līderis Kaspars Briškens.

Partijas par tikšanās norises laiku un vietu gan vēl nav vienojušās, informēja "Progresīvo" pārstāvji.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits pirmdien pilnvaroja "Jaunās vienotības" pārstāvi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sākt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu.

Virzoties uz priekšu topošās koalīcijas veidošanas procesam jaunievēlētajā 14.Saeimā, saglabājas neskaidrība, kāda loma procesa noslēgumā būs partijas "Progresīvie" Saeimas frakcijai.

Kariņš pauda, ka "valstij vislabāk būtu" plašāka koalīcija. Viņš starp JV, "Apvienotā saraksta" (AS), Nacionālās apvienības (NA) un "Progresīvo" pārstāvjiem neredz tādas iekšējās pretrunas, kas četrām partijām neļautu atrast vienošanos.

Savukārt NA rīcībspējīgu valdības modeli redz trīs partiju koalīcijā kopā ar JV un AS, pauda NA līderis Raivis Dzintars. NA jūtot stingru pieprasījumu no partijas biedriem un atbalstītājiem veidot šādu, vērtību ziņā savienojamu koalīciju, jo NA ar "Progresīvajiem" esot ļoti būtiskas ideoloģiskās un vērtību atšķirības.

"Progresīvo" līderis Kaspars Briškens uzsvēris, kas partija ir gatava būt daļa no topošās koalīcijas jaunievēlētajā 14. Saeimā, uzsverot, ka Latvijas interesēs ir, lai pašreizējos ļoti sarežģītajos ģeopolitiskajos apstākļos būtu plašāka, četru partiju - JV, AS, NA un "Progresīvo" - koalīcija ar 64 deputātu balsīm.

Levits pieļāvis abas iespējas - ka koalīcijā varētu būt gan trīs partijas, visdrīzāk, domājot ar tām JV, AS un NA, gan četras partijas jeb kopā ar "Progresīvajiem". Reizē Levits arī min trešo iespēju - cita veida sadarbības formātu, ja gadījumā ideoloģisko atšķirību dēļ "Progresīvie" nevarētu būt koalīcijas kodolā.

Tāpat vēstīts, ka 14. Saeimas vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza JV, kura nākamajā Saeimā ieguvusi 26 mandātus, seko Zaļo un zemnieku savienība - 16, AS - 15, NA - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" - 10 un "Latvija pirmajā vietā", kura ieguvusi deviņus mandātus.