foto: LETA
Studentiem draud attālinātās mācības ziemas periodā
Prognozējot augstos rēķinus par apkuri un elektrību, daļa no Latvijas universitātēm ziemas periodā plāno pāriet uz attālinātajām studijām.
Tava izglītība
2022. gada 6. oktobris, 07:12

Studentiem draud attālinātās mācības ziemas periodā

Jauns.lv

Prognozējot augstos rēķinus par apkuri un elektrību, daļa no Latvijas universitātēm ziemas periodā plāno pāriet uz attālinātajām studijām. Tas izraisa dažādas emocijas studentu vidū. Studentu vislielākās bažas ir par to, vai attālinātās mācības nepasliktinās studiju kvalitāti.

Pandēmijas laikā studējošie gaidīja brīdi, kad varēs atgriezties atpakaļ klātienes studijās, jo nekas neaizstāj klātienes lekcijas.

Rīgas Tehniskās universitātes studentos vērojama neizpratne un dusmas

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu parlamenta Prezidente Anete Tarasova stāsta, ka studentos ir vērojama liela neizpratne un dusmas, ka nāksies ziemas periodā studēt attālināti. Neizbēgama situācija brīdī, ja valsts sniegtais finansiālais atbalsts universitātei izsīks, un universitāte, pat veicot visus iespējamos pasākumus, lai ietaupītu energoresursus, tomēr būs spiesta organizēt mācības attālināti.

Šobrīd RTU studenti cer, ka arī valsts šajā jautājumā panāks pretī un sniegs savu atbalstu, lai ikvienam Latvijas studējošajam būtu iespēja studēt klātienē arī ziemas periodā.

Latvijas Universitāte par iespējamo situāciju vēl nedomā

Ralfs Mihailovs Studentu padomes priekšsēdētājs izsakās: “Par komentāriem no Latvijas Universitātes puses nevaru ziņot. Varu teikt, ka šobrīd uz esošo brīdi nekādi rīkojumi nav izdoti, līdz ar to komentēt situāciju par iespējamajām situācijām šobrīd nebūtu korekti. Līdz šim Latvijas Universitātē studijas notiek klātienē, un saistībā ar to, ka no valdības nav nākušas ziņas par iespējamajām mācībām attālināti, tad šobrīd par to nedomājam.”

Bažas neslēpj arī Rīgas Stradiņa universitātes studenti

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētājs Toms Mārtiņš Smilga saka, ka studenti ir kategoriski pret nepārdomātu un pilnīgu pāriešanu uz attālināto studiju procesu. “Ir lietas, kuras var organizēt attālināti, bet tad šai pārejai būtu jābūt pārdomātai un tādai, lai netiktu zaudēta studiju kvalitāte. Ir ļoti daudz studiju procesa sastāvdaļu, kuras ir nepieciešamas aizvadīt klātienē.”

Rīgas Stradiņa universitātes Studentu pašpārvaldes priekšsēdētājs uzskata, ka studiju kvalitāte nav lieta, uz kuru taupīt līdzekļus. Ir bijuši priekšlikumi no administrācijas puses kā taupīt līdzekļus ziemas periodā, tomēr šobrīd esam vienisprātis ar RSU vadību, ka studiju process un tā kvalitāte ir pēdējais, uz ko vajadzētu taupīt.  

Jau šobrīd RSU studiju procesu līdz 50% var plānot attālināti, ko arī izmanto daļa no katedrām. Līdz šim studentu pašpārvalde ir diskutējusi ar RSU vadību par to, kā samazināt energoresursu patēriņu. Diskusijas ir novedušas pie secinājuma, ka energoresursu krīzei nebūtu jāietekmē studijas klātienē.

“RSU studentu vidū bažas ir un arī būs, it īpaši redzot citu universitāšu piemēru, jo diemžēl, ja no valsts puses nenāks nekāds atbalsts un būs stingri uzstādījumi par energoresursu taupīšanu, tad arī universitāte būs spiesta ieviest pārmaiņas. Šī brīža mierinājums ir, ka tiek plānots taupīt citos veidos, kas neietekmēs studiju procesu.”, saka Smilga.