Aldis Bukšs: Konservatīvie Saeimā ir vienīgais garants tam, lai pie varas nenāktu “vecie vēži”!
Aldis Bukšs ir Balvu novada domes deputāts.
Politika
2022. gada 27. septembris, 16:16

Aldis Bukšs: Konservatīvie Saeimā ir vienīgais garants tam, lai pie varas nenāktu “vecie vēži”!

Politiskā reklāma

Saruna ar Konservatīvo Latgales saraksta līderi Aldi Bukšu.

Aldis Bukšs ir Balvu novada domes deputāts, tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomnieks, filmu scenāriju un kriminālromānu autors. 2021. gada sākumā viņš saņēma Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” par pirmo kriminālromānu latgaliski “Brāļi/Bruoli”.

“Par Mordoru, ceļiem un pieminekļiem mūsu galvās” - Dokumentālista Ivara Zviedra ceļojumu uz Ziemeļlatgali kopā ar Aldi Bukšu skaties šeit:

Kāpēc tu kandidē 14. Saeimas vēlēšanās?

Es negribu palikt malā, redzot, cik bīstama situācija veidojas mūsu valstij. Gan domājot par Krievijas agresiju, gan notikumiem iekšpolitikā. Redzot, ka oligarhi atkal raujas pie varas. Tie paši cilvēki, kuru dēļ Latvija joprojām ir atkarīga no Krievijas energoresursiem, kas tādējādi var diktēt cenu, kā vien vēlas. Mēs redzam, ka tiek dibināti jauni spēki, bet tur pie teikšanas ir tie paši cilvēki, kas jau gadiem vājinājuši un izzaguši Latviju. Konservatīvie Saeimā būs vienīgais garants, ka šie “vecie vēži” netiks pie nodokļu dalīšanas atkal savās kabatās.

Ja konservatīvo nebūs Saeimā, Latvijā atgriezīsies oligarhu laiki. Šo četru gadu laikā, strādājot par tieslietu ministra biroja vadītāju un padomnieku, esmu iepazinis gan procesus valsts pārvaldē, gan arī daudzus politiķus. Varu ar pārliecību teikt – es drošāk par savu valsti un tautu jutīšos, ja būšu tur, kur tiek pieņemti lēmumi. Es negribu, ka Latvija tiek pārdota vai nu korupcijas, vai nekompetences dēļ.

Starp citu, situācija ar gāzi ir labs piemērs. Konservatīvie jau pirms četriem gadiem brīdināja par bīstamo situāciju un aicināja rīkoties, uzbūvējot, piemēram, sašķidrinātās dabasgāzes terminālu, lai mazinātu atkarību no Krievijas. Toreiz par mums vīpsnāja, taču domāju, ka tagad visi saprot – ja tas būtu izdarīts, energoresursu cenu lēciens mūsu valstī būtu krietni mazāks.

Tu tiešām gribi kļūt par Saeimas deputātu?

(Iesmejas.) Ja godīgi, es nekad dzīvē neesmu sapņojis kļūt par deputātu. Jā, bērnībā augot un tik bieži apkārt dzirdot un redzot, ka “viss ir slikti”, sapņoju kaut ko darīt lietas labā, lai Latgale mainītos. Atceros, ka padalījos savos sapņos ar kādu cilvēku, kurš, to dzirdot, noteica, ka pieaugšu, iepazīšu cilvēku dabu, un viss mans naivums pazudīs. Es gribētu teikt, ka naivums joprojām nav zudis. Es tikai esmu uzkrājis pieredzi un zināšanas, lai palīdzētu Latvijai šajā kritiskajā laikā.  

Bet kāpēc tieši tagad?

Jo ir skaidrs, ka šīs ir izšķirošas vēlēšanas Latvijai. Kā jau teicu – ja Saeimā nebūs Konservatīvo, Latvijā atgriezīsies oligarhu laiki. To parāda kaut vai piemērs Ventspilī, kur Lembergs joprojām ir pie varas tikai pateicoties Nacionālās apvienības atbalstam. Tas pats Lembergs, kurš tik kritiski ir izteicies par NATO. Vai nav savdabīgi? Nacionālā apvienība stutē Aivaru, kurš saka, ka NATO Latvijā nav vajadzīgs.

Pirmkārt, es gribu palīdzēt Konservatīvajiem. Stipra un droša Latvija nav iespējama bez stipras un drošas Latgales. Stipra Latgale nav iespējama bez Konservatīvajiem Saeimā. Šo četru gadu laikā par to esmu pārliecinājies neskaitāmas reizes. Par Latgali vienkārši aizmirsīs, un es nevēlos to pieļaut.

Otrkārt, esmu uzkrājis pieredzi un zināšanas, gan daudzus gadus strādājot bankās, gan valsts pārvaldē. Tas bija iemesls, kāpēc savulaik izvirzīju sev mērķi piedalīties pašvaldību vēlēšanās. Nav lielāka gandarījuma kā redzēt, ka dzīvē tavā dzimtajā novadā realizējas lietas, kam tu esi pielicis roku. Sākot ar ceļu jautājumu un beidzot ar valodas, tūrisma, vēsturiskās atmiņas jautājumiem.

Vai šī gada laikā ir izdevies kaut ko panākt?

Liela daļa no punktiem, par kuru izpildi pagājušajā vasarā vienojos ar domes priekšsēdētāju S.Maksimovu, ir jau īstenoti vai procesā. Nepieļāvu divu priekšsēdētāja vietnieku amata vietu izveidi, un domē pirmoreiz novada vēsturē noteikta augsta izpildvaras amatpersona, kuras pienākumos ietilpst novada ceļu jautājumi.

Tāpat paaugstināts bērna piedzimšanas vienreizējais pabalsts, notiek darbs pie bērnu laukumu labiekārtošanas (lai arī es gribētu lielāku progresu), norisinās Stompaku nometnes labiekārtošana, darbs pie tūrisma popularizēšanas, infrastruktūras, noteiktas skolēnu brīvpusdienas un tikko apstiprināta arī programma peldēšanas prasmju apguvei visiem novada bērniem vecumā no 5 līdz 7 gadiem. Tas viss ir noticis, neskatoties uz to, ka starp 15 domes deputātiem esmu viens Konservatīvais.

Bet man jāsaka liels paldies daudziem līdzīgi domājošajiem deputātiem, domes priekšsēdētājam un domes darbiniekiem. Lai arī mūsu viedokļi reizēm nesakrīt, tomēr ir paveikts daudz novadam vērtīgu lietu.  

Bet tomēr grasies pamest novadu?

Es nekad to neesmu pametis. Tieši otrādi – ir ļoti svarīgi, ka novadam ir savs lobijs valdībā, Saeimā. Un domāju, ka esmu piemērotākais šai lomai. Starp citu, visu savu mūžu esmu bijis deklarēts novadā. Tikai viena iemesla dēļ – lai mani darba algas nodokļi ietu Latgalei, nevis Rīgas budžetā.

Kādas būs tavas prioritātes Saeimā?

Drošība. Ceļi. Valoda. Bez šo jautājumu risināšanas Latgales un visas Latvijas attīstība nav iespējama. Ar drošību pirmām kārtām domājot militāro drošību. Mēs esam NATO dalībvalsts, taču nedrīkstam aizmirst arī paši par savu militāro spēju stiprināšanu. Piemēram, 1939. gadā, kad Latvijā dzīvoja aptuveni tikpat daudz iedzīvotāju kā tagad, bruņotajos spēkos, ieskaitot aizsargus un aizsardzes, bija aptuveni 70 000 cilvēku. Šobrīd mēs esam tālu no šī skaitļa, tāpēc jāstrādā gan pie zemessardzes, gan rezerves karavīru skaita palielināšanas un modernu ieroču iegādes.

Tāpat arī ceļu jautājums. Domāju, ka par progresu, to, cik daudz ceļu tiek labots un atjaunots, var pārliecināties ikviens, kurš braukā pa Latviju, taču mēs nedrīkstam apstāties. Ceļu jautājums bija viens no iemesliem, kāpēc es un mans brālis pirms gadiem aktīvāk iesaistījāmies politikā, un mēs negribam padoties.

Kāpēc tieši Konservatīvie?

Kad pirms vairāk nekā četriem gadiem pievienojos Konservatīvajiem, es ticēju, ka viņi ir vienīgais spēks, kas patiesi vēlas cīnīties ar korupciju, slinkumu un nekompetenci. Pa šiem gadiem, strādājot plecu pie pleca ar daudziem Konservatīvo līderiem, esmu par to pārliecinājies par visiem 110%. Es lepojos ar to, ka nekļūdījos savā pārliecībā. Konservatīvajiem piemīt drosme darīt.

Konservatīvo Latgales sarakstā ir daudz zinošu, patriotisku un prasmīgu cilvēku, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns, pazīstamais latgaliešu mūziķis, grupas “Bez PVN” dalībnieks un Rēzeknes novada domes deputāts Guntis Rasims, Krāslavas novada domes deputāts un zemnieku saimniecības “Vaicuļeva” īpašnieks Dmitrijs Zalbovičs, kurš Krāslavas pusē ir pazīstams ar savu cīņu gan pret korupcijas izpausmēm novada domes darbībās, gan novada ceļu sakārtošanu.

Tāpēc aicinu ikvienu nestāvēt malā un piedalīties Saeimas vēlēšanās 1. oktobrī. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka šīs patiešām kļūst par izšķirošām vēlēšanām Latvijai.

Politiskā reklāma. Reklāmu apmaksā partija Konservatīvie.