Sabiedrība
2022. gada 2. oktobris, 07:17

Patiesība par meliem: praktiski padomi, kā pārbaudīt interneta satura uzticamību

Jauns.lv

Ir dažādas metodes, kā piešķirt viltus ziņām uzticamību. Pievienots video vai foto pierādījums, atsauces uz dažādiem avotiem – tas viss rada sajūtu, ka materiālam var ticēt. Bet kā atšķirt melus no patiesības?

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadošā digitālāsvides pētnieceNika Aleksejeva sniedz praktiskus padomus, kā pārbaudīt informācijas uzticamību. To ikviens var izdarīt, izmantojot rīkus, kas pieejami katrā mājas datorā. Aleksejeva atzīst, ka arī pati savā darbā izmanto atvērtos avotus un publiski pieejamus rīkus. Ikvienu fotogrāfiju vai video var pārbaudīt, izmantojot ierasto Google meklētāju, savukārt kāda skaļāka virsraksta patiesumu – noskaidrojot informācijas pirmavotus.

Šos un citus padomus un ieteikumus skaties rakstam pievienotajā video.Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".