Sabiedrība
2022. gada 21. septembris, 06:40

VIDEO: skolotāja darbs Latvijā nav prestižs, uzskata aptaujātie cilvēki

Jauns.lv

19. septembrī plānotais pedagogu streiks tomēr nenotika, jo Ministru kabinets ārkārtas sēdē pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un darba algas paaugstināšanu. Lai arī vairākas nedēļas ilgušās karstās diskusijas norimušas, cilvēkos tās raisījušas pārdomas un likušas noformulēt savu viedokli par skolotāja darba prestižu Latvijā, par izglītības vietu valsts prioritāšu sarakstā, kā arī izlemt, vai viņi būtu atbalstījuši streiku.

Visi Jauns.lv aptaujātie bija dzirdējuši par Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības ieceri pārtraukt skolotāju darbu līdz viņu prasību izpildei. Izrādās, līdzās ieceres atbalstītājiem ir arī ļaudis, kas to nevērtē tikai pozitīvi. Dažiem šķitis, ka ar pedagogiem tiek manipulēts, citiem, ka patlaban aktuālāki ir valsts aizsardzības jautājumi saistībā ar karu Ukrainā.

Toties jautājumā, vai skolotāja profesija Latvijā ir prestiža, valda vienprātība. Diemžēl visi aptaujātie atzīst, ka pedagoga darbs mūsu sabiedrībā nav pietiekami augstu novērtēts. Pensionēta skolotāja Rota uzskata, ka pedagoga profesijas vērtību samazina tieši nepienācīgais atalgojums, tāpēc arī jaunie speciālisti uz skolām neraujas, un tas radījis pedagogu trūkumu izglītības sistēmā.

Tomēr uz jautājumu, vai radies iespaids, ka izglītība ir mūsu valsts prioritāte, vairums atbild apstiprinoši, taču saskata tajā arī pretrunas. Piemēram, Leons novērojis, ka valdībā katrs deķi velk uz savu pusi un cenšas gūt labumu savai nozarei. Savukārt Ruta neizprot, kāpēc Latvijā obligāta ir tikai pamatizglītība. Viņasprāt, bērns 15 gadu vecumā nav gatavs lielajai dzīvei, un atbildīgajiem par izglītības nozari tas būtu jāsaprot un jālabo.

Skaties pievienoto video un uzzini, kādus vēl secinājumus izdarījuši aptaujātie cilvēki, sekojot līdzi nesenajām kaislībām ap pedagogu streiku, kāds, viņuprāt, iemesls ir pedagogu trūkumuam un kuras valstis iedzīvotāji uzskata par labu piemēru izglītības jomā.