Sabiedrība
2022. gada 4. jūlijs, 22:30

Tīmeklī plaši apspriestā epidurālā anestēzija. Vai tā ir valsts apmaksāta vai tomēr nav?

Jauns.lv

Izskanot sociālajos tīklos informācijai par to, ka kāda ukraiņu sieviete vāc ziedojumus, lai apmaksātu epidurālo anestēziju, diskusijas publiskajā telpā uzjundīja brīdī, kad Nacionālais veselības dienests (NVD) pauda viedokli – šis pakalpojums ir pieejams bez maksas, tomēr tā gluži nav. NVD tagad norāda, ka tas bija nepareizu terminu lietojums. Izrādās - epidurālo anestēziju valsts tiešām kompensē, taču tikai specifiskos gadījumos, vēsta TV3 Ziņas.

NVD apgalvojums, ka epidurālā anestēzija pieejama bez maksas izsauca lielu sabiedrības neizpratni, liekot sievietēm dalīties pieredzes stāstos par situācijām, kad procedūra atteikta vai kad pašām nācies par to samaksāt simtiem eiro.

“Tas varbūt bija nepareizu terminu lietojums. Šajā gadā mēs strādājam pie pieejamības uzlabošanas, bet tā ne vienmēr nozīmē to, ka pakalpojums tiek 100% nodrošināts visiem, kas to grib,” saka NVD Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja Anete Baškevica.

Epidurālo anestēziju valsts tiešām kompensē, taču tikai specifiskos gadījumos.

Piemēram, ja dzemdētājai ir augsts asinsspiediens, priekšlaicīgas dzemdības, aptaukošanās, sāpju radīta panika un tamlīdzīgi. Tiesa gan, konkrēti definēti kritēriji anestēzijas piemērošanai ir tikai no šā gada.

“Līdz šim tas pienācās sievietēm, kurām ārsti dzemdību procesa laikā izvērtēja šo nepieciešamību. Nebija tādu stingru indikāciju, stingru vadlīniju, lai sieviete saņemtu šo epidurālo anestēziju. Iepriekš tas tiešām bija ārstējošā ārsta izvērtējums,” norāda NVD Pakalpojumu attīstības nodaļas vadītāja.

Dienestā gan uzsver – lai arī nauda pakalpojumam piešķirta, daudzviet, piemēram, reģionu slimnīcās, to nemaz saņemt nav iespējams tāpēc, ka trūkst anesteziologu.

Uz šo problēmu norāda arī Rīgas Dzemdību namā, kur epidurālo anestēziju šā gada piecos mēnešos saņēmušas vairāk nekā tūkstoš sieviešu. Tie ir gandrīz 60 procenti no visām šogad iestādē pieņemtajām dzemdībām. Lielākoties izmaksas segusi valsts, bet maksāt par procedūru nācies vairāk nekā 400 dzemdētājām.

“Vadošā indikācija, kad tiek izmantota epidurālā analgēzija, ir dzemdību indukcija. Ir situācijas, kad māmiņa iestājas un dzemdē pēc piecām minētēm, kad to tīri tehniski vairs nevar izpildīt un tam arī nav jēgas,” norāda Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova.

Kopumā gan iemeslu, lai anestēziju atteiktu, ir ļoti maz. Tā nav iespējama, piemēram, ūdens dzemdībās vai tad, ja grūtniecei ir kāda mugurkaula patoloģija.

“Es teiktu, ka 21. gadsimtā sievietei nevajadzētu ciest sāpes. Kā jebkurai invazīvai manipulācijai riski pastāv, bet šis risku procents nav liels,” pauž Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja.

Rīgas Dzemdību nama pieredze liecina, ka daudzas grūtnieces izvēlas dzemdēt pašas, bet dzemdētāju vēlmes atšķiras.

“Tas bija viens no pirmajiem jautājumiem, jo man šīs būs pirmās dzemdības. Līdz ar ko ir neziņa un nav saprotams, kādas būs šīs sāpes. Noteikti esmu gatava maksāt par to, lai būtu pozitīva dzemdību pieredze un potenciāls saņemties otrajam, trešajam bērnam,” saka Karīna.

“Man būs trešais bērniņš, un principā nē, pat nedomāju, jo uzskatu, ka vajag pašai tomēr to darīt. Tā kā es zinu, cik tas ir sāpīgi, tad priekš sev es neņemtu anestēziju, bet zinu, ka ir sievietes, kurām sāpju slieksnis ir ļoti liels un tad varētu būt, ka jā,” norāda Irīna.

Nacionālajā veselības dienestā lēš, ka epidurālo anestēziju šogad varētu izmantot ap 30% dzemdētāju līdzšinējo 18% vietā.