foto: PantherMedia / Valery Vvoennyy
Šogad kolorado vaboles sagādā problēmas mazdārziņiem un bioloģisko kartupeļu audzētājiem
Sabiedrība
2022. gada 26. jūnijs, 14:39

Šogad kolorado vaboles sagādā problēmas mazdārziņiem un bioloģisko kartupeļu audzētājiem

Jauns.lv / LETA

Šogad kolorado vaboles sagādā problēmas mazdārziņiem, kur tās ir gadu no gada, un bioloģisko kartupeļu audzētājiem, informēja biedrības "Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tāpat viņa norādīja, ka kolorado vaboles jau esot parādījušās - ne visur, bet vietām jau ir redzētas, un vislielākā sērga neapšaubāmi ir mazdārziņiem, jo iznīcināt vai ierobežot viņas nevar, tāpēc, ka tā ir šo kaitēkļu vairošanās vieta.

Problēma ir arī bioloģisko kartupeļu audzētājiem, un vienīgais, ko viņi var darīt, ir katru dienu braukt un nolasīt kolorado vaboles no lakstiem vai apsmidzināt augus ar insekticīdu "Nīmazals", taču Kraukle uzsvēra, ka tas ir ļoti dārgs, un to var atļauties tikai hobija dārznieks.

Savukārt komerciālajiem lauksaimniekiem šogad ir iespējas, jo laiks šogad nav karsts un tik nepateicīgs, kāds tas bija pērn, kad nedarbojās sintētiskie preparāti.

"Tīri sistemātiski šis kaitēklis komerciālajiem lauksaimniekiem ir ierobežots, jo tur viņš nav tik daudz savairojies. Tādēļ problēmām šogad nevajadzētu būt, jo ir līdzeklis, ar ko ierobežot. Pērn bija ļoti problemātiska situācija, lai arī bija kārtīga ziema, viņas tāpat savairojās," sacīja Kraukle.

Kā liecina publiskotā informācija Lauku atbalsta dienestā (LAD), šogad tika sastādīts par 45 hektāriem vairāk sēklas kartupeļu nekā pērn, kas kopumā ir 475 hektāri deklarētās platības. Turpretī cietes kartupeļi šogad sastādīti par astoņiem hektāriem mazāk nekā pērn, kas ir 830 hektāri. Savukārt pārējie kartupeļi sastādīti par 66 hektāriem vairāk nekā pērn, kas ir 5647 hektāri.

Taču LAD norāda, ka platību dati vēl var mainīties, jo šobrīd kartupeļi izslīkst, kas pieteiktos apjomus varētu samazināt.

"Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība" reģistrēta 1997.gadā. Biedrības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses. Pašlaik savienībā ir 31 biedrs.

LAD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts iestāde, kas administrē Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda līdzekļus un tiešos maksājumus zemniekiem.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās