Sabiedrība
2022. gada 22. jūnijs, 08:26

Ko par strādāšanu tikai četras dienas nedēļā domā iedzīvotāji?

Jauns.lv

Iedzīvotāju domas par četru dienu darba nedēļu dalās “Vairāk brīvā laika, bet mazāk naudas.” Ko par četru dienu darba nedēļu domā iedzīvotāji?

Sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” tiek vākti paraksti par ieceri pāriet uz četru dienu darba nedēļu. Vairums Jauns.lv aptaujāto cilvēku Rīgas ielās šādu ideju atbalsta, tomēr ir arī tādi, kas bažījas, ka, samazinot darba dienu skaitu, saruks arī viņu ienākumi.

Atbalstoši noskaņotie ir pārliecināti, ka, saīsinot darba nedēļu, cilvēki strādātu ātrāk un centīgāk, jo trīs brīvdienu gaidās justos vairāk motivēti. Garās brīvdienas dotu iespēju vairāk laika pavadīt kopā ar tuvajiem vai veltīt to saviem hobijiem un atpūtai. Piemēram, Madara uzskata, ka patlaban par īstu brīvdienu var uzskatīt tikai sestdienu. Svētdienu grūti izbaudīt, jo domas jau atkal atgriežas pie darba jautājumiem.

Savukārt skeptiķi bažījas, ka mazāk darba dienu nozīmēs arī mazāk naudas viņu maciņos. Jauns.lv uzrunātais Māris uzskata, ka šāda pārmaiņa ietekmētu daudzu spēju norēķināties par elektrību un komunālajiem pakalpojumiem, jo tarifi tikai aug.

Lai maija vidū portālā “Manabalss.lv” publicēto iniciatīvu varētu iesniegt izskatīšanai Saeimā, jāsavāc vismaz 10 000 parakstu.  Līdz šim parakstījušies jau vairāk nekā 9000 cilvēku. Iniciatīvas pārstāvis Denis Meļehovs raksta, ka, palielinot brīvo laiku, darbinieku apmierinātības un radošuma līmenis pieaugs, saglabājot darba efektivitāti. Lai gan Saeima līdzīgu priekšlikumu 2020. gada rudenī jau noraidīja, Meļehovs uzskata par nepieciešamu šo jautājumu uzturēt politikas veidošanas dienaskārtībā.

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera atgādina, ka patlaban Latvijā darba produktivitātes līmenis ir apmēram 70% no vidējā rādītāja Eiropas Savienībā, tāpēc organizācija neatbalsta ieceri pāriet uz četru darba dienu nedēļu.

Īsāka darba nedēļa ir diskusiju temats daudzviet Eiropā un pasaulē, kur uzņēmumi iesaistās izmēģinājuma programmās, lai vērtētu ieguvumus un zaudējumus. Četru dienu darba nedēļu eksperimentus veikuši darba devēji Spānijā, Vācijā, Zviedrijā, Somijā un citās valstīs. Piemēram, Islandē šādu režīmu izmēģināja 2500 darba devēju, un tur secināts, ka šāda darba un atpūtas proporcija paaugstina produktivitāti darbā, neradot vajadzību samazināt atalgojumu. Savukārt Apvienotajā Karalistē pēc šādas kampaņas secināts, ka pāreja uz četru darba dienu modeli varētu samazināt valsts oglekļa dioksīda emisiju par 21,3% gadā.

Platu soli pretī īsākai darba nedēļai spērusi Beļģija. Šā gada februārī Beļģijas valdība apstiprināja modeli, kas lielai daļai strādājošo ļauj izvēlēties, strādāt četras vai piecas dienas nedēļā. Tiesa, tas neparedz mazāk darba – līdzšinējais piecu darba dienu stundu skaits vienkārši jāsatilpina četrās dienās, kas ļauj arī saglabāt līdzšinējo atalgojumu.

Pievienotajā video uzzināsi, ko par ideju strādāt četras dienas un atpūsties trīs domā Latvijas iedzīvotāji.