foto: Valsts policija
Par krāpnieku ēsmu nu jau kļuvuši arī granulu un brikešu pircēji
Ilustratīvs foto
112
2022. gada 20. jūnijs, 12:56

Par krāpnieku ēsmu nu jau kļuvuši arī granulu un brikešu pircēji

Jauns.lv

Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Dobeles iecirknī saņemti iesniegumi no personām, kuras, vēloties iegādāties kokskaidu briketes vai granulas, kļuvušas par krāpnieku upuriem. VP aicina iedzīvotājus rūpīgi pārbaudīt sludinājumu portālos ievietoto informāciju un neveikt avansa maksājumus par preci, kuru nav redzējuši.

Situāciju, kad pieaug koksnes kurināmā cena, un iedzīvotāji vēlas savlaicīgi un pēc iespējas lētāk iegādāties kurināmo nākamajai apkures sezonai, izmanto krāpnieki, kuri internetā izvieto sludinājumus un par izdevīgu cenu piedāvā iegādāties kokskaidu briketes vai granulas. Savstarpējā komunikācija notiek līdz brīdim, kad potenciālais klients veic avansa maksājumu par preces saņemšanu.

VP Dobeles iecirknī jūnijā sākts viens kriminālprocess par gadījumu, kad, atsaucoties sludinājumam interneta vietnē www.reklama.bb.lv, vīrietis veica 1240,36 eiro pārskaitījumu kādam uzņēmumam par kokskaidu granulu piegādi, tomēr līdz šim nav saņēmis ne pasūtīto preci, ne arī viņam atgriezta jau iemaksātā nauda.

Šajā gadījumā visa komunikācija notika "WhatsApp" platformā, un krāpnieki izmantoja eksistējošu kokapstrādes uzņēmumu un tā rekvizītus, taču maksājumam norādīja nepareizu bankas kontu, tāpēc VP uzsver, ka ikvienā situācijā ir rūpīgi jāpārliecinās ne tikai par pareizu uzņēmuma nosaukumu, bet arī par visu rekvizītu un jo īpaši par bankas konta atbilstību konkrētajai firmai. 

Tāpat jūnijā sākts vēl viens kriminālprocess un notiek izmeklēšana saistībā ar līdzīgu krāpšanas shēmu. Vīrietis interneta vietnē www.alibaba.com atsaucās sludinājumam un vēlējās iegādāties vienu kravu ar kokskaidu briketēm. Pēc avansa maksājuma veikšanas uz kādu ārvalsts bankas kontu komunikācija beigusies. Cietušai personai nodarīti materiālie zaudējumi 3120 eiro apmērā.   

Likumsargi vērš uzmanību, ka krāpniekiem par šādām darbībām draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas par krāpšanu, par ko paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.